Ексклюзиви
вівторок, 07 грудня 2010 13:00

"РосУкрЕнерго" йде з України

"РосУкрЕнерго" йде з України

Компанія "РосУкрЕнерго" йде з газового ринку України.

Про це в інтерв'ю Фокусу заявив співвласник "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ.

За його словами, укладання угод між "Нафтогазом", "Газпромом" і "РосУкрЕнерго" стало стратегічною перемогою України.

"Після повернення РосУкрЕнерго газу в обсязі 12,1 мільярдів кубометрів, компанія погасила борг перед Нафтогазом у розмірі $1,7 мільярда і перед Газпромом в розмірі $810 мільйонів. Крім того, Нафтогаз отримав $450 мільйонів за послуги з транзиту і зберігання газу "РосУкрЕнерго", який був вилучений урядом Тимошенко і який компанія не могла використовувати протягом майже двох років", - зазначає Фірташ, додаючи, що Україна отримала від швейцарського газотрейдера 2,15 млрд. доларів.

Крім того, за словами Фірташа підписані угоди терміном на п'ять років між Нафтогазом і Газпромом про транзит газу по території України в обсязі по 112 мільярдів кубометрів щорічно. За послуги транзиту Газпром вніс часткову передоплату.

"Газовий баланс України збережений. Україна отримала велику суму грошей. НАК не поніс жодних втрат - Україна отримала найдешевший газ. При цьому Україна отримала ще оплату за зберігання газу в підземних газосховищах і гарантований транзит на 5 років по 112 мільярдів кубометрів газу - те, чого не змогла добитися Тимошенко у своїх газових контрактах", - сказав Фірташ.

"Я вважаю, це ідеальна угода для України", - підкреслив він.

Нагадаємо, що на минулому тижні "Газпром", "Нафтогаз" та "РосУкрЕнерго" підписали угоду про врегулювання питання про повернення 12,1 мільярдів кубометрів газу швейцарському газотрейдеру. У відповідності до документу "РосУкрЕнерго" має заплатити 1.7 мільярди доларів "Нафтогазу України", а українська компанія, у свою чергу, повернути 12,1 мільярдів кубометрів газу.

Зараз ви читаєте новину «"РосУкрЕнерго" йде з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути