четвер, 02 жовтня 2008 09:58

"Нафтогазу" скасують податки - на порятунок?

Депутати Верховної Ради лобіюють відстрочку сплати податків для найбільшого підприємства країни НАК "Нафтогаз України" на 3,1 млрд. грн.

Члени парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу виступили з ініціативою надати відстрочку з виплати податкових зобов"язань НАК "Нафтогаз" за перше півріччя 2008 року.

На сьогодні вони складають 3,1 млрд. грн, пише "Дело".

"Ці податкові зобов"язання створені штучно. Якби НАК отримав документи від постачальників природного газу, цих нарахувань не було б узагалі", - сказав глава комітету Микола Мартиненко.

За словами депутата, необхідні документи вчасно не надали компанії "УкрГаз-Енерго" і "Укрнафта". З цієї причини "Нафтогаз" не зміг коректувати суми доходів і витрат.

Джерело газети в Мінпаливенерго розповідає, що ініціатором відстрочки виплати податкових зобов"язань виступив сам "Нафтогаз".

"Сума в 3,1 мільярди могла б погіршити фінансове становище компанії, тому профільний комітет і підтримав таку ініціативу", - сказало джерело.

Друга проблема для "Нафтогазу" – збільшення дотації бюджету на 2009 рік. Це необхідно зробити в зв"язку з великою різницею в цінах імпортованого і реалізованого газу для населення і підприємств ЖКГ.

За словами радника прем"єра Юлії Тимошенко з енергетичних питань Олександра Гудими, "Нафтогаз" як і раніше знаходиться у важкому фінансовому становищі.

"Уряд змушений субсидіювати монополію для того, щоб не дати їй збанкрутувати. За найкращого сценарію вийти з кризи компанія зможе тільки до кінця 2009 року", - пояснює Гудима.

Поки в проекті бюджету на 2009 рік на ці цілі передбачено 8,6 млрд. грн. Однак цією сумою незадоволений президент Віктор Ющенко. Його занепокоїла ціна на газ у розмірі 260 дол. за тис. куб. м газу, закладена в проекті.

Між тим, члени комітету з ПЕК також пропонують внести зміни в порядок видачі дозволів на користування надрами.

Вони вважають за необхідне продавати ліцензії без проведення аукціонів тим компаніям, які дотримуються вартості газу власного видобутку, встановлюваної державою. Також поза конкурсом, за ідеєю депутатів, зможуть купувати дозволи фірми, які проводили геологічні дослідження за власні кошти.

"Проблема з отриманням спеціального дозволу на користування надрами значно гальмує розвиток галузі і створює додаткових труднощів нафтовидобувним підприємствам", - аргументував Мартиненко.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогазу" скасують податки - на порятунок?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути