субота, 12 червня 2010 13:04

"Нафтогаз" стане ще більшим банкрутом"

"Нафтогаз" стане ще більшим банкрутом"

Україна втратить біля мільярда доларів від рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу, який зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути газотрейдеру "РосУкрЕнерго" 11 млрд кубометрів газу. Про це Gazeta.ua сказав економічний експерт Борис Кушнірук.

"Таке рішення варто було передбачити, - сказав Борис Кушнірук. - Бо тодішній прем'єр Юлія Тимошенко діяла, як бульдозер, поза правом, наражаючи країну на величезні потенційні збитки. Цікаво, що тоді цю схему реалізовував "бютівець" Андрій Портнов, який нині працює в Адміністрації президента Януковича. Це свідчить, що БЮТ і Партія регіонів у газових питаннях діють як політичні "сіамські близнюки".

Експерт додав, що нині ціна газу трохи впала, тому повертати його обійдеться для держави трохи дешевше, ніж рік тому.

"Крім того, "РосУкрЕнерго" має повернути гроші, які тоді йому заплатили. Але за ціною 150 доларів за тисячу кубометрів. Нинішня ж вартість - 230 доларів, - уважає Борис Кушнірук.

На його думку, "Нафтогазу" не треба буде додатково закуповувати блакитне паливо у Росії, оскільки Кабмін збільшив на цей рік обсяги закупівлі.

"Можливо, вони вже тоді закладали цей об'єм, передбачаючи, що доведеться віддавати газ "РосУкрЕнерго", - припускає експерт. - "Нафтогаз" від цього стане ще більшим банкрутом. Треба буде підвищувати тарифи для населення, але це питання, очевидно, відтягнуть до закінчення місцевих виборів.

Наразі "Нафтогаз" має понад 13 млрд кубометрів газу, закачаних у підземні сховища. Рішення Стокгольмського арбітражу має бути підтверджене українським судом.

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив, що віддати 11 млрд кубометрів газу з балансу "Нафтогазу" неможливо.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" стане ще більшим банкрутом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути