середа, 09 червня 2010 14:01

Через Фірташа Україна може замерзнути

Через Фірташа Україна може замерзнути

Колишній прес-секретар "Нафтогазу України", експерт Валентин Землянський сумнівається у справжності рішення Арбітражного суду торгівельної палати міста Стокгольма щодо вилучення у "Нафтогазу" 12.1 млрд. кубометрів газу на користь "Rosukrenergo".

Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua.

"Сама заява "Сentrgas" для мене несподівана. Ця компанія не брала участі в процесі. З таким же успіхом з подібною заявою могли вуступити "Rurgas" та E.O.N. По-друге, згідно з процедурою, рішення Стокгольмського арбітражного суду має доставлятися одночасно обидвом учасникам, а, як відомо, "Нафтогаз" до цього часу не отримував рішення. Крім того, є питання по швидкості прийняття цього рішення. Наскільки мені відомо, рішення по цій справі мало б бути прийнято десь у липні...Таким чином, є дуже великі питання щодо легітимності рішення", - зазначив він.

Водночас, експерт зауважив, що Україна не зможе віддати понад 12 мільярдів кубів газу.

"Що таке віддати 12 мільярдів кубометрів газу. Це означає або не виконати зобов'язання перед "Газпромом" по транзиту, або не виконати внутрішні зобов'язання", - зауважив аналітик.

В разі ж, якщо суд таки ухвалить рішення про вилучення у "Нафтогазу" 12 мільярдів кубометрів газу на користь "Rosukrenergo" то компанії чекає тривала судова війна.

"Якщо говорити про прогнози, то думаю, що в разі прийняття та імплементування судового рішення, нас чекає тривала судова війна. Дане рішення буде опротестовано або у Швеції або на рівні українських судів", - сказав експерт, додавши, що в українського уряду дуже сильна позиція.

"Просто так, склавши лапи "Нафтогаз" не віддасть 12 мільярдів кубометрів", - резюмував Валентин Землянський.

Нагадаємо, що 8 червня компанія Centrgas оголосила, що Арбітражний суд торгівельної палати міста Стокгольм ухвалив рішення про вилучення 12.1 млрд. кубометрів газу у "Нафтогаз України" на користь "Rosukrenergo".

У січні 2009 року "Газпром" та "Нафтогаз України" підписали договір про переуступку боргу "Rosukrenergo". Згідно документу російський монополіст продав українській компанії 11 мільярдів кубометрів газу, який належав "Rosukrenergo", за які "Нафтогаз" заплатив понад 1.5 млрд. доларів.

Водночас, компанія "Rosukrenergo" заявила свої права на це "блакитне паливо", зазначивши, що подасть до суду на "Нафтогаз України".

Попри це, тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, наказала Державній митній службі розмитнити 11 мільярдів кубів, які пізніше були закачані до підземних газосховищ.
Зараз ви читаєте новину «Через Фірташа Україна може замерзнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути