четвер, 10 червня 2010 09:21

"Нафтогаз" віддасть 12 млрд. кубів газу Фірташу?

"Нафтогаз" віддасть 12 млрд. кубів газу Фірташу?

"Газпром" має намір вийти зі складу акціонерів швейцарського трейдера RosUkrEnergo, в якому концерну належить частка в 50 відсотків.

Відповідна угода була обговорена на минулого тижня, під час зустрічі акціонера Rosukrenergo Дмитра Фірташа і голови правління "Газпрому".

Тим часом, розділити актив сторони зможуть не раніше, ніж "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo дозволять суперечка про приналежність 12.1 млрд. кубометрів газу.

У той же час, за інформацією газети "Ведомости", паливо викупить "Газпром експорт" після того як "Нафтогаз" його поверне швейцарському трейдеру, а RosUkrEnergo поверне "Нафтогазу" 1,7 мільярда доларів, за які той купив газ. Після цього "Газпром" продасть свою частку в трейдері структурам Фірташа.

"Нафтогаз" і RosUkrEnergo оскаржують належність 11 мільярдів кубометрів газу з березня 2009 року. Кожна зі сторін стверджує, що є власником палива, зараз знаходиться в сховищах "Нафтогазу". Український уряд підтримав держкомпанію, а RUE звернувся до суду і зажадав від холдингу відшкодування збитку за "викрадений" газ у розмірі 5,4 мільярда доларів.

У квітні 2010 року суд став на бік RosUkrEnergo і зобов'язав "Нафтогаз" виплатити трейдеру 197 мільйона доларів боргу за газ, поставлений RosUkrEnergo в 2008 році. У червні Стокгольмський арбітражний суд виніс рішення, згідно з яким український держхолдинг не тільки повинен повернути компанії Фірташа 11 мільярдів кубометрів газу обсяг газу, але й віддати додаткові 1,1 мільярда кубометрів як неустойку за порушення умов контракту.



Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" віддасть 12 млрд. кубів газу Фірташу?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути