середа, 20 серпня 2008 11:30

"Газпром" знову попросив в України її газову трубу. Тимошенко думає

"Газпром" знову попросив в України її газову трубу. Тимошенко думає
"Газпром" запропонував Україні повернутися до ідеї передачі української газотранспортної системи в управління міжнародному газотранспортному консорціуму.

Про це розповів високопоставлений чиновник у "Газпромі", посилаючись на переговори 12-13 серпня в Києві, повідомляє "Комерсант-Україна".

"Консорціум від початку задумувався для того, щоб спільно керувати ГТС і спільно інвестувати в її розвиток і роботу", - пояснив співрозмовник.

"Ми запропонували знову повернутися до цієї ідеї і постаралися переконливо довести, що це вигідно насамперед Україні", – додав він.

За словами співрозмовника, передача ГТС в управління консорціуму дозволить Україні наростити обсяги транзиту природного газу з 110 млрд. до 130-140 млрд. кубометрів на рік.

Ідея створення газотранспортного консорціуму виникла в ході переговорів екс-президента України Леоніда Кучми, екс-канцлера ФРН Герхарда Шредера й екс-президента, нинішнього прем"єр-міністра Росії Володимира Путіна в 2002 році.

У 2003-му було створено ТОВ "Міжнародний консорціум з управління газотранспортною системою України", у якому по 50% належало "Нафтогазу" і "Газпрому".

Однак проект так і не був реалізований через різне розуміння акціонерами функцій даного підприємства. Тоді російська монополія наполягала на управління всією українською ГТС, а українська сторона пропонувала обмежитися будівництвом двох нових газопроводів: Богородчани-Ужгород і Новопсковськ-Олександрів Гай.

Міністр палива й енергетики Юрій Продан, якого Кабмін пропонує призначити представником у газотранспортному консорціумі, у вівторок заявив, що консорціум буде працювати тільки в рамках будівництва трубопроводу Богородчани-Ужгород.

Утім, високопоставлене джерело в апараті прем"єр-міністра повідомило, що уряд поки не дав однозначної відповіді на пропозицію "Газпрому".

"Ми пообіцяли протягом місяця проаналізувати аргументи, надані нам російською монополією, зробити техніко-економічне обґрунтування і, спираючись на нього, вийти на ухвалення рішення", – сказав співрозмовник.

"Рано чи пізно Україна змушена буде погодитися з пропозицією Росії. Проблема в тому, що чим більше обхідних газопроводів побудує Росія, тим жорсткішими будуть її вимоги і тим гірші умови доведеться нам у результаті прийняти", – вважає член комітету з ПЕК Верховної Ради Олег Зарубінський.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" знову попросив в України її газову трубу. Тимошенко думає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути