вівторок, 12 квітня 2011 23:06

Путін не зможе протягти "Чорноморський флот №2" - експерт

Путін не зможе протягти "Чорноморський флот №2" - експерт

Українська влада навіть під тиском Росії не піде на входження до Митного союзу.

Про це в ефірі 5 каналу заявив Надзвичайний і Повноважний Посол України Олександр Чалий.

"Ніяка влада не піде на входження України до Митного союзу одразу з кількох причин. Перше - треба міняти Конституцію. Україна муситиме вийти з СОТ, відмовитися від угоди про аоціаціацію з ЄС. Влада розуміє, що це поставить безпеку України на грань політичного розколу. Це чітко розуміє Янукович. Він казав, що подібні рішення потребують конституційного оформлення. Тому Росії вже делікатно відмовили. Україна буде співпрацювати в рамках зони вільної торгівлі, яка існує між цими країнами", - зазначив Чалий.

Дипломат переконаний, що в України є достатньо важелів упливу, щоб витримати тиск із боку Росії.

"У нас є серйозні інструменти впливу. Ми члени СОТ. Росія - не член СОТ, Казахтан - не член СОТ, Білорусь - не член СОТ. Без нашого "да" в Женеві вони ніколи не стануть членами СОТ. Друге питання - Будапештський меморандум. Жодна з країн-гарантів не має права використовувати економічні важелі впливу. Білорусь вступила у всі можливі союзи з Росією. Що, Білорусь сама процвітаюча у світі?. Сьогодні Білорусь знаходиться у кризі. Поки РФ на прикладі Білорусі не покаже, що вона має щасливу стабільну історію, доти український народ не повірить. Ми маємо чітко казати "ні", в ніякий Митний союз ми не вступаємо. Будь хто, хто дасть директиву на ведення таких переговорів, автоматично порушить Закон про засади зовнішньої політики", - наголосив дипломат.

Чалий також припустив, що економічні обіцянки прем'ра РФ Володимира Путіна в разі вступу до Митного союзу не матимуть того ефекту, як перед підписанням Харківських угод.

"Можливо, хтось з українського політичного істеблішменту пообіцяв йому цей процес довести до кінця. Але "Чорноморський флот №2" пройти вже не зможе", - переконаний Чалий.

Як повідомлялося, на думку експертів, головна мета візиту російського прем'єра - вступ України до Митного союзу. Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявляв, що прямий виграш української економіки від співпраці з Митним союзом складає 6,5 - 9 мільярдів доларів на рік та додаткове зростання ВВП у розмірі 2% . Водночас вступ нашої країни до Митного союзу означає відмову від інтеграції до ЄС, оскільки країна-член Європейської співдружності може перебувати лише у митному союзі з країнами ЄС.

У Партії регіонів від цієї довгоочікуваної зустрічі в ідеальному підсумку хочуть домогтися перегляду газових угод, підписаних минулим українським прем'єром у 2009 році. У той же час регіонал  Олександр Єфремов сумнівається, що під час візиту російського прем'єра будуть підписані якісь контракти.

Сьогодні  також повідомлялося, що прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна готова надати Росії можливість видобувати корисні копалини на дні морського шельфу Чорного моря, а також видобуток з нетрадиційних джерел, наприклад метану з вугiльних пластiв.

Зараз ви читаєте новину «Путін не зможе протягти "Чорноморський флот №2" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути