пʼятниця, 19 червня 2015 18:37

Путін налякав інвесторів - ЗМІ

Путін налякав інвесторів - ЗМІ

Виступ Путіна на Петербурзькому форумі суперечить економічній реальності.

Про це пише "Новая газета".

На Петербурзькому економічному форумі Путін бадьоро доповів про те, що економіка падає - на 2,2% у першому кварталі теперішнього року. Але хвилюватися, на думку президента, нема про що, оскільки країна "впевнено проходить через смугу труднощів", "глибокої кризи" немає. Тобто криза є, і Росія це вже визнає, але все ж зовсім не глибока - це, схоже, якесь нове слово в економічній науці. Втім, колишньої тези про те, що через два роки нафта і економіка відновляться, у промові президента вже не звучало.

Президент, загалом, наказав всім радіти, а про проблеми занадто не хвилюватися - вони вже вирішуються кращими професіоналами. Таким чином, у боротьбі інтерпретацій щодо нашого найближчого економічного майбутнього поставлена ​​крапка.

Путін солідаризувався з главою ВТБ Андрієм Костіним, який напередодні - ще до арешту активів банку у Франції та Бельгії - робив аналогічні заяви, мовляв, яка може бути криза. У меншості, відповідно, виявилися позиція Германа Грефа, який заявив, що економіка буде в кращому випадку - на тлі можливого відновлювального зростання в наступному році - коливатися "близько нуля". І Олексія Кудріна, чиї оцінки були ще більш консервативними: на його думку, зараз Росія перебуває в "самій середині" повномасштабної економічної кризи.

Хоча форум за традицією вважається міжнародним, промова Путіна на ньому, в першу чергу, була призначена для внутрішнього вживання. І вона негайно буде вжита: зараз чиновники і економісти вишикуються в чергу, щоб довести, що ніякої і особливо вже "глибокої" кризи немає.

Скільки Росія в цій стадії заперечення протягне - невідомо. Наприклад, вже зараз стає все важче не помічати, що в регіональних бюджетах по всій країні закінчуються гроші. Така реальна природа "вертикалі влади" - вона тримається на настроях однієї людини, випадково кинутих словах, риторичній грі. Потім усій країні доводиться платити по рахунках за таку модель управління.

Офіційна позиція керівництва країни: реформи Росії не потрібні, і без них все прекрасно.

Зараз ви читаєте новину «Путін налякав інвесторів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути