середа, 07 травня 2014 19:09

Спецтема: Війна на Донбасі

"Путін дав меседж Заходу, що готовий домовлятися, але на його власних умовах" - експерт

"Путін дав меседж Заходу, що готовий домовлятися, але на його власних умовах" - експерт
Петро Олещук. Фото: Facebook

Росії не вдалося реалізувати свій першочерговий план щодо України. Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив політичний експерт Петро Олещук.

Що змусило Володимира Путіна попросити прибічників Росії на Донбасі відкласти референдум, призначений на 11 травня?

- Думаю, тут цілий комплекс причин. Це й реакція на дії та критику Заходу, й спроба дистанціюватися від усього цього. Путін дав меседж Заходу, що готовий домовлятися, але на його власних умовах. І далі він їх висуватиме.

Зараз видається, що початкова мета прибічників референдуму була інша. Основній масі пояснювали, що вони борються за приєднання до Росії. Але Росію сам Донбас мало цікавить - це, скоріше, плацдарм для наступу. Путін використовує його для досягнення цілей, раніше озвучених Сергієм Лавровим: гарантії нейтрального статусу України, федералізація і проведення конституційної реформи із включенням російської мови в якості державної.

Є ще одна фундаментальна річ: озвучена недавно Олегом Царьовим "республіка Новоросія". Скоріше за все, її створення й було основною метою всього, що відбувалося в Україні. Та для них Новоросія - не тільки Донбас. А ще й Дніпропетровськ, Одеса, Харків, - увесь південь України, який більше за все цікавий для Росії. Сам по собі Донбас без Новоросії Росії не цікавий. А реалізувати новоросійський сценарій не вдалося. Тому тепер Донбас використовуватимуть як засіб торгів. Щоб висунути тезу, що Україна не контролює Донбас, а вони, нібито, ці процеси можуть стримати. Але для цього Україна має виконати цілу низку вимог.

Санкції Заходу зіграли якусь роль?

- Самі санкції нічого у цьому плані не здійснили. Справа в тому, що в Росії не вийшло організувати переворот в Україні так, як вони хотіли. Діяльність Ігоря Коломойського і позиція багатьох українських громадян суттєво на це вплинула. Всім зрозуміло, що без справжньої широкомасштабної війни, наслідки якої важко спрогнозувати, вони цей проект не реалізують. А сам по собі Донбас, в якості чергового напрямку, куди треба буде вкладати купу грошей, їм не потрібен. Тому будуть виторговувати для нього своєрідний статус в складі України і можливість впливати на внутрішню політику через нього.

Цікаво, що сам Путін такі речі майже не коментує. Уся істерія навколо подій в Україні нагнітається вустами його "обслуги". Путін же коментує вже ухвалені рішення. Тобто, вони спочатку спустили своїх псів з ланцюгів, дали їм погавкати, а тепер Путін виступає у якості миротворця. Ніби він шукає компроміси і намагається вирішити ситуацію. Такі дипломатичні ігри.

Цікаво також, як самі представники цих самопроголошених республік відреагують на такі заяви. Тобто, Кремль офіційно може говорити одне, а неофіційно надсилати повідомлення, щоб Донбас тримався.

Як Україні правильно скористатися цією ситуацією?

- Необхідно використати час і ситуацію для розкладу проросійського руху. Бо він дуже неоднорідний за своєю природою. Там об'єдналися усі, хто тільки міг. Шляхом певних невеликих поступок цей рух можна розколоти. Можливо, треба провести всеукраїнське консультаційне опитування щодо децентралізації влади в Україні.

Дуже важливо не шукати шляхи порозуміння із старою правлячою на Донбасі елітою, яка традиційно є корумпована.

Спілкуватися напряму із цими проросійськими групами?

- Так. Якщо є можливість для виграшу часу, її треба добре використати. Пропонувати їм компромісні варіанти. І намагатися оминати стару регіональну еліту. Бо вона пов'язана із Віктором Януковичем і тому прагне постійно робити все, аби підривати українську державність. Хоча, по великому рахунку, вони на Донбасі великою популярністю не користуються. Просто тримають владу шляхом залякування.

Зараз дуже важливо втримати проукраїнську владу у максимальній кількості районів Донбасу. Зокрема, ідея відокремлення не дуже добре сприймається на півночі Луганщини. Деякі райони Донеччини теж можна втримати таким чином. Треба забезпечити нормальне функціонування державних інститутів і хоча б там провести президентські вибори. Це дуже важливо. Нам треба забезпечити проведення президентських виборів у максимальній кількості точок України. Тим більше матимемо аргументів для визнання цієї влади легітимною і надання їй мандату для вирішення проблем.

Влада очікує масштабні провокації в період з 9 по 11 травня. Як пережити цей період і дійти до виборів?

- Головна боротьба буде у південних та східних областях. Там, очевидно, влаштовуватимуть збройні провокації, різні акції, щоб поставити під сумнів результат виборів. Те саме може відбутися і в інших регіонах.

Все залежатиме від рівня роботи наших правоохоронних органів. Які, на жаль, у багатьох областях відверто саботують українську державу. Там велика кількість іноземної агентури, яка відпрацьовує гроші за діяльність в антиукраїнських інтересах. Це серйозна проблема. Ніхто не може прогнозувати, як конкретно спрацюють правоохоронці в тій чи іншій області.

Якщо вибори відбудуться в один тур - це змінить усі політичні розклади. Якщо в два - в антиукраїнських сил з'явиться можливість перегрупуватися і нанести повторний удар. Тактика Росії завжди така - вони спершу вивчають ситуацію, прощупують, а потім діють. В цьому є проблема виборів у два тури - перший може бути таким прощупуванням, а другий - вирішальним ударом.

Тому нам вигідно, щоб вибори відбулися швидко і в один тур?

- Я не виступаю на стороні жодного з кандидатів. Та, об'єктивно, і зважаючи на те, що цей кандидат скоріше за все буде обраний (Йдеться про Петра Порошенка, який на сьогодні має найвищий рейтинг - ред.), вибори в один тур були б більш вигідні. Бо чим далі ми відтягуємо вибори, тим більше до нас просочується бойовиків, і тим більше ситуація стає нестабільною.

Зараз ви читаєте новину «"Путін дав меседж Заходу, що готовий домовлятися, але на його власних умовах" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути