Ексклюзиви
середа, 10 травня 2006 16:53

Путін: через сурогатний алкоголь в Росії виникають демографічні проблеми

Сьогодні у Мраморному залі Кремля відбулося виголошення сьомого і передостаннього щорічного послання президента Володимира Путіна до федеральнх зборів. Напередодні послання Росія зіткнулася з безпрецедентною критикою з боку Заходу за енергетичну експансію до Європи, зневаги демократичних цінностей та тиску на деякі країни СНД, на що президент, здавалося, повинен був негайно відповісти.

Аналіз виконання попередніх послань, який проводився адміністрацією Кремля, теж не давав приводів для оптимізму, і на це президент теж повинен був реагувати. Ще в квітні з"явилася доповідь Контрольного управління президента, де критично оцінювався хід ініційованої Путіном адміністративної реформи. За збігом обставин текст цього документа з"явився на сайті глави РФ тільки сьогодні удень, хоча деякі положення доповіді вже і потрапили в пресу.

У результаті і на те, і на інше президент відреагував, хоча не так яскраво, як він це іноді робив у минулому.

Послання тривало трохи більше години, аплодисменти зривалися близько 30 разів. Секундна заминка на початку була викликана тільки тим, що спікер Борис Гризлов і спікер Сергій Миронов жартівливо посперечалися про те, по яку руку від Путіна кожний з них повинен сидіти.

На заході як віце-прем"єри були присутні обидва потенційні наступники Путіна на президентському посту - Дмитро Медведев і Сергій Іванов.

Багато депутатів з "Єдиної Росії" включаючи Гризлова і його заступників Любов Слиську і В"ячеслава Володіна уважно конспектували.

Гімн в кінці заходу, як завжди, співали не всі: у президії рот відкривав тільки Миронов, Путін і Гризлов стояли мовчки.

Не обійшлося у послання Путіна без двозначної обмовки. Розповідаючи про нерозповсюдження зброї масового ураження в третіх країнах, він сказав: "Якщо така зброя залишиться у терористів... даруйте, потрапить до них...".

З погляду змісту, послання було позачасовим. Жодна з поставлених президентом задач не передбачає виконання протягом найближчого року. Фактично, це програма дій для наступника Путіна на президентському посту.

– Відзначу, що сьогоднішнє і попередні послання дають основу внутрішньої і зовнішньої політики на найближчі десятиліття. Вони направлені на довгострокову перспективу і не носять сьогохвилинного характер, - сказав Путін.

Великих проблем на "найближчі десятиліття" президент РФ виділив дві. Перша - вирішення демографічної проблеми.

– А зараз про головний... Так, правильно, в Міністерстві оборони знають, що головне, - пожартував Путін з міністром Івановим. - Про любов, про жінок, про дітей.

За його словами, така політика в цій сфері повинна будуватися в трьох основних напрямах: зниження смертності, правильна міграційна політика і зростання народжуваності. Цією темою, яку Путін освоїв аж до точної вартості родового сертифікату в жіночих консультаціях, він хитро скористався і в куди важливіших цілях.

Наприклад, демографічною проблемою Путини пояснив заборону на "ввезення в РФ сурогатної алкогольної продукції", натякнувши на вигнання з Росії грузинських і молдавських виноробів.
Друга проблема прямо стосувалася міністра оборони Іванова. Президент говорив про армію.

Потенційних супротивників Росії на світовій арені, окрім безособової "терористичної загрози", він не називав, в той же час підкресливши, що у військовій стратегії РФ повинен спиратися постулат про готовність вести одну глобальну і не менше однієї локальної війни. За традицією Путін розповів про ракетну боєголовку "Булава", "непередбачуваність польоту" якої робить безглуздою "ПРО потенційного супротивника".

У військовій частині промови Путін вживав багато афоризмів. Наводячи приклад військової стратегії США і великих витрат на американську армію, він перейшов на приказки: "Легіні! Як мовиться, "їх будинок - їх фортеця".

Про заклик і армійські проблеми президент говорив небагато. Теми дідівщини, особливо гострої цього року після історії рядового Сичева, президент не торкнувся. Про перехід на річний термін служби сказав ті ж слова, що зазвичай говорить міністр оборони.

Енергетичні взаємини Росії з Європою і СНД, які на Заході називають "енергетичним шантажем", були Путін описав у нейтральних тонах. Він заявив, що російські енергетики повинні виконувати всі зобов"язання перед своїми традиційними партнерами, але в той же час і шукати нові ринки. Зал підтримав ці слова аплодисментами, пишеГазета.ru.



Зараз ви читаєте новину «Путін: через сурогатний алкоголь в Росії виникають демографічні проблеми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути