четвер, 22 квітня 2010 12:23

Провину за ДТП кортежу Януковича повісять на загиблого водія

Провину за ДТП кортежу Януковича повісять на загиблого водія

Вчора вранці в ДТП на Харківській площі Києва потрапив один з автомобілів, що супроводжував кортеж президента. Кортеж їхав до "Борисполя", звідки Віктор Янукович повинен був вилетіти до Харкова на зустріч з Дмитром Медведєвим. При виїзді з проспекту Бажана на Бориспільське шосе зіткнулися мікроавтобус "Фольксваген" (швидка допомога, що супроводжувала кортеж) і "ВАЗ-2110" (таксі). Водій "десятки" 32-річний Олексій Чижиков загинув, двоє його пасажирів - 31-річний Дмитро Ярмолович і 35-річна Вікторія Єсауленко- важко травмовані. У першого - черепномозкова травма, закрита травма грудей, перелом руки. У Єсауленко - черепномозкова травма. Постраждав і водій "швидкої" Микола Демиденко. У нього травма шийного хребця.

Судячи з версії, яку розповіло виданню "Сегодня" джерело в МВС, винним в аварії може бути визнаний загиблий водій. За даними ДАІ, через перехрестя на великій швидкості пройшов президентський кортеж. Замикала його "замітаюча" машина ДАІ із зеленим проблисковим маячком (сигнал, що колона пройшла). Але з якихось причин (порядок проходження в колоні визначає старший охорони кортежу з УДОУ) "швидка" йшла після "замітаючої" машини. Це бачив регулювальник, який стояв на перехресті, тому він тримав жезл піднятим вгору, забороняючи рух машинам. Проте водій "десятки", мабуть, подумав, що кортеж проїхав, раз промчала "замітаюча", та і сучасне покоління водіїв слабо розуміє сигнали регулювальника. Таксі виїхало на перехрестя. Там його в бік із страшною силою таранив мікроавтобус. Кортеж помчав, оскільки йому заборонено зупинятися.

Від "Лади" мало що залишилося. "Швидка" протягнула "десятку" метрів 50. "Швидка" мчала, можливо, під 150 кілометрів на годину", - сказав співробітник автозаправки біля місця ДТП Олександр Мельниченко. До речі, міліція перший час намагалася заперечувати, що "швидка" мала якесь відношення до кортежу, але потім влада визнала - мікроавтобус був з Держуправління справами і супроводжував кортеж.

У Олексія Чижикова залишилися дружина Алевтина і чотирилітній син Костя.

Сім"ї загиблого таксиста допоможе Адміністрація президента. "Президент висловлює глибоке співчуття всім постраждалим і сім"ї загиблого, - говорить заступник глави АП Ганна Герман. - Звичайно ж, допоможемо тим, що постраждали і сім"ї загиблого. Президент дав доручення генпрокуророві узяти розслідування під особистий контроль. Вже усунений від виконання обов"язків на період слідства полковник ДАІ, який керував співробітниками на цій ділянці дороги".

Може, варто ліквідувати кортежі або, принаймні, припиняти перегороджувати заради них вулиці, створюючи масу незручностей пересічним громадянам, а також постійно провокуючи ризик ДТП, яке вчора і сталося - із смертельним результатом? На думку екс-начальника держохорони Олександра Бірсана, без кортежів не обійтися. "Я займаюся охороною вищих посадових осіб 16 років. Відмова від кортежу - великий ризик, - говорить він. - Особливо це стосується президента, якому доводиться ухвалювати непопулярні рішення, наживаючи ворогів. А сьогодні, коли наше керівництво щільно спілкується з російським, погрози терористів щодо якого - не пустий звук.".

"Я вчився в школі військової контррозвідки: у кортежі оптимальні три машини. У США президента супроводжують всього дві машини. А глава Франції їздить на одній", - сказав Олег Назаренко, глава Всеукраїнської асоціації автоімпортерів.

Зараз ви читаєте новину «Провину за ДТП кортежу Януковича повісять на загиблого водія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути