Ексклюзиви
середа, 30 березня 2011 13:59

Придністров'я могло увійти до складу України у 1991 році - Корчинський

Придністров'я могло увійти до складу України у 1991 році - Корчинський

Лідер партії "Браство" Дмитро Корчинський не вірить, що за президенства Януковича Придністров'я увійде до складу України.

Про це він розповів Gazeta.ua, коментуючи інформацію сайту Wikileaks про те, що у 2008 році прозахідні політики Молдови вели перемовини з МЗС України про входження невизнаної республіки до складу України.

"Сценарій із можливим приєднанням Придністров'я до України, на жаль, досить фантастичний. За ці роки, особливо за часів президентства Віктора Ющенка, Україна зробила усе можливе для того, щоб відштовхнути від себе Придністров'я. Часто вдавались навіть до дій, які були подібними до блокади. Безумовно, що інтеграція хоча б частини Придністров'я пішла б на користь і Придністров'ю, і Україні".

Корчинський також зазначив, що відмова від території стимулює сепаратизм.

"Як свідчить практика, відмова від території не є страховкою від подальшого розгортання сепаратизму, а навпаки його стимулює. Ми можемо відмовитися від Придністров'я, Криму, чого завгодно. Це буде лише сприяти подальшому пришвидшеному поділу. Що стосується нашого північного сусіда, то інтереси у нього скрізь. І чим більше у нього інтересів, тим швидше ми маємо інтегрувати Придністров'я", - підкреслив політик.

"Зрозуміло, що це зараз неможливо зробити формально. Потрібно було принаймні ввести гривневу зону, прибрати митні пости на кордоні з Придністров'ям, максимально наблизити, дати можливість голосувати громадянам України, що мешкають у Придністров'ї, розширити можливість для придністровців вчитися в українських навчальних закладах, максимально розширити українську культурну політику. Тобто робити те саме, що робить Румунія в українській Буковині", - додав Корчинський.

Пояснюючи необхідність долучення Придністров'я до складу України, Корчинський зазначив, що невизнана республіка - це "регіон з непогано розвиненою промисловістю.

"Там живуть люди, які попри усі свої недоліки звикли боротися за свободу. Я думаю, що морально і матеріально це було би на користь Україні....Вірю, що ми прийдемо до приєднання Придністров'я. Україна могла б інтегрувати Придністров'я ще 1991 року. Вона від цього відмовилася. Потім була можливість це зробити, але так само відмовилася робити це в подальшому.... У питанні самої інтеграції все буде залежати від позиції уряду країни. Якщо Україна відкривається до Придністров'я, не оглядаючись на інтереси Молдови, Румунії і Росії, то цей процес відбудеться. Я вірю в це. Проте лише після змін у нашій країні", - резюмував Корчинський.

Раніше сайт Wikileaks оприлюднив чергову депешу посольства США в Україні. Згідно до неї прозахідні політики Молдови вели перемовини про входження Придністров'я до складу України. Планувалося також, що сама Молдова увійде до складу Румунії.

Зараз ви читаєте новину «Придністров'я могло увійти до складу України у 1991 році - Корчинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути