середа, 02 червня 2021 19:48

Приціл на вибори. Навіщо Зеленському власний університет

Приціл на вибори. Навіщо Зеленському власний університет
"Виникає застереження, що саме міністр освіти Сергій Шкарлет виступає речником створення університету", каже Микола Скиба. Фото: Газета "День"

Будівництво Президентського університету – це частина політичної гри глави держави Володимира Зеленського. Проєкт нового закладу його команда готує до наступних виборів. Таку думку Gazeta.ua озвучив Микола Скиба, експерт напрямку "Освіта" Українського інституту майбутнього.

"Треба займатися реформою освіти в цілому. Президент минулого року ініціював національну раду з вищої освіти, запустив процес створення стратегії, були робочі групи. Потім це все заглохло. А тепер виринає ця ідея. Не доробивши одне, взялися за інше. Ті університети, які є, начебто з минулого, а цей – заклад майбутнього. Виші зараз обмежені в багатьох пунктах законодавством, можливо там треба виправити ситуацію? А потім створювати новий", – відзначає Скиба.

Коли політик рівня президента оголошує будь-яку ініціативу, це частина піар-компанії, наголошує експерт. "Політики роблять це з певним прицілом. Наприклад, вибори. Цей проєкт може розпочатися, його треба добудовувати, і це буде додатковий чинник потрібності", – каже Скиба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Університет Зеленського: для чого президенту новий вуз

Також додає: "Чи потрібні нам фахівці? Так, потреба є. Вони потрібні і на державній службі, якщо говорити про кібербезпеку. Але питання – чи можуть готувати цих фахівців ті університети, які є сьогодні? Вони отримують кошти з держбюджету. Могли би за додаткового фінансування відкрити нові спеціальності. Тому розглядаю це як частину великої політичної гри".

Скиба відзначає, насторожує також, що вже виставили макет з іменами архітекторів.

"В указі президента вказано, що концепцію лише має розробити Кабінет міністрів", – каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ОП заявили про деолігархізацію ЗМІ

Виникає застереження, що саме міністр освіти Сергій Шкарлет виступає речником створення університету, каже Скиба. "Логічно, щоб цим займався міністр – це політична фігура. А міністерство – це осередок вироблення політик. Але якщо міністру не довіряють фахівці, то він не може бути лідером. Тут теж застереження, чому саме Шкарлета зробили речником цієї ідеї. Без довіри, навіть за умови ресурсів, буксуватиме реалізація".

Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення Президентського університету у Києві. Глава держави заявив, що у закладі займатимуться підготовкою "людей майбутнього". Навчатимуть фахівців за напрямами: інформаційна та кібербезпека, штучний інтелект, нанотехнології, аерокосмічні і біотехнології. За словами Зеленського, студенти навчатимуться безкоштовно, а потім займатимуть державні посади.

Заклад планують розташувати на території національного комплексу "Експоцентр України" (ВДНГ) у Києві. Будівництво, яке обійдеться в 7,2 млрд грн, планують завершити за три роки.

Зараз ви читаєте новину «Приціл на вибори. Навіщо Зеленському власний університет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути