четвер, 30 листопада 2017 15:57

Президентська кампанія вже йде - соціолог розповів про стратегію Порошенка

В Україні вже йде президентська кампанія. Її новий етап настав з цієї осені. Про це сказав заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха в інтерв'ю "ЛIГАБiзнесIнформ".

Автор: tyzhden.ua
  Євген Головаха: "Всі розуміють, що залишився рік на розкачку, а потім вже потрібно визначатися з тим, хто буде конкурентом і як подавати конкурента чинній владі"
Євген Головаха: "Всі розуміють, що залишився рік на розкачку, а потім вже потрібно визначатися з тим, хто буде конкурентом і як подавати конкурента чинній владі"

Пропонуємо найцікавіші цитати.

Про Вакарчука

"Досвід показує, якщо людина без оголошення себе кандидатом і не будучи професійним політиком, набирає більше 3% - просто так, за красиві очі або за музичні здібності, - то він серйозний конкурент, серйозний кандидат. І якщо провести відповідну кампанію, то з нього можна зробити цілком гідного кандидата. З Ющенком аналогічно було. Він у середині 90-х був ще директором банку і сам не думав ні про яке президентство. Але вже тоді його включили соціологи, коли він там гривню рекламував. І він набрав чотири з чимось відсотка відразу"

Про стратегію Порошенка

"Політтехнологи тут не мудрують. Треба підкреслити всі достоїнства претендента, все, що з погляду потенційного виборця зроблено на його користь. І якимось чином намагатися нейтралізувати негативну інформацію. Ось останнє опитування - там же не тільки йшлося про кандидата в президенти - там ставилося запитання "А що доброго у вас?". І все-таки люди щось назвали: почали дороги ремонтуватися, підвищили пенсії. Ось на цьому робитиметься акцент. Згадають безвіз, звичайно, що, безумовно важливо. А по всім невирішеним питанням пояснять, що це не з вини влади, а з вини злодіїв"

Рабінович і Бойко у другому турі - ідеальний варіант для Банкової

"У другому турі вони не переможуть. Тобто, для президентської команди це був би ідеальний варіант, щоб вийшли Рабинович і Бойко, як представники тієї частини населення, яка досить складно ставиься до багатьох процесів, які зараз відбуваються в Україні"

Про рейтинги популістів

"Що не візьмеш - все можна критикувати. Тому, звичайно, зростає (рейтинг. - Gazeta.ua). Але не так швидко, до речі. Зверніть увагу, що після підвищення пенсій Порошенко обігнав Тимошенко, хоча раніше він їй програвав, до підвищення, ще до літа. А ось опитування вже жовтня, коли перші пенсії отримали (а пенсіонери - це самий дисциплінований і відповідальний виборець), показало інше"

Про Саакашвілі

"Його побоюються навіть деякі опозиціонери. Бачите, як вони від нього відреклися, забрали свої намети і поставили їх вже в іншому місці або де-небудь у себе на дачі. До нього ставляться з одного боку з інтересом, їм можна фортечні ворота довбати, а з іншого боку, раптом у нього потім голова вціліє і що з цим тараном робити?"

Про дострокові парламентські вибори

"Владі це абсолютно не вигідно, тому що втратить парламентську більшість"

Про правлячі клани

"В рамках правлячого стану є клани. Звичайно, клани ворогують, але їх загальна приналежність до цього стану - важливіше, ніж їх кланові суперечності. Головне їм зберегти свої станові привілеї - це перший інтерес, а вже другий - бути вище в рамках цього стану"

Про нову політичну силу

"Вона намагалася з'явитися. Такі сили почали множитися з великою швидкістю. Але не прижилися... З'явився ж ДемАльянс. З'явилася Самопоміч. Але з'ясувалося, що це регіональна партія, з суто регіональною ідеологією. Так вона поступово і залишиться тільки в тому регіоні, де вона була створена"

Про плани Росії

"Та чого Росія домагається? Напаскудити всім - і ось і вся мета. Навіть якщо зашкодить собі, але наробить шкоди іншим, як зможе. Як в радянські часи говорили: я людина маленька, допомогти нічим не можу, а напаскудити - хоч греблю гати. Ось приблизно таку позицію буде займати Росія. А у нас повинно бути розуміння ситуації. Росії діватися нікуди - вона себе загнала в кут і з цього кута у неї гідного виходу немає. Звичайно, вона буде намагатися нам нашкодити усіма силами".

Про розрив з РФ

"На цей момент ми перейшли цю межу, звичайно. Це консолідує країну. У нас на найближчі десятиліття настав час, коли ми можемо нарешті зайнятися своїми проблемами, а не думати, куди нам іти, де нам більше дадуть - в Європі чи в Росії. Нарешті зрозуміли, що в Росії нам дадуть тільки стусана"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турчинову відвели роль у другому терміні Порошенка - ЗМІ

Чергові вибори президента мають відбутися у червні 2019 року.

Якби вибори відбулися найближчими вихідними, Петро Порошенко залучився би підтримкою 16,1% громадян, Юлія Тимошенко – 14,4%, а Святослав Вакарчук – 12,1%. Такі дані агенцій "Соціс", Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), "Рейтинг" та "Центру Разумкова" за період з 28 жовтня до 14 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Президентська кампанія вже йде - соціолог розповів про стратегію Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути