Ексклюзиви
середа, 23 листопада 2022 09:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Президент Хорватії заблокував навчання ЗСУ в країні

Президент Хорватії заблокував навчання ЗСУ в країні
Однією з причин відмови є те, що Україна формально не внесена до переліку союзників Хорватії, війська яких можуть проходити та прибувати на навчання до країни. Фото: eastnews.ua

Президент Хорватії Зоран Міланович відмовився підписати згоду на участь військовослужбовців хорватських збройних сил у місії Євросоюзу, яка організовує підготовку та навчання українських військовослужбовців.

Відповідний запит до нього направив міністр оборони Маріо Баножич, повідомляє Vecernji List. У відповідь Міланович заявив, що обставини участі хорватських військовослужбовців у цій місії є незрозумілими і невиправданими.

"Лідер Хорватії також наголосив, що у проєкті рішення конкретно не зазначено ані діяльність, яку здійснюватимуть члени хорватської армії за кордоном, ані дії чи заходи, які здійснюватимуть військовослужбовці Збройних сил України на території Хорватії", ‒ йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хорватія може передати Україні гелікоптери: яка умова

Одіозний президент вважає, що міністр оборони не має повноважень ініціювати запит щодо навчальної місії. Тому він очікує звернення від уряду, або парламенту. Також Міланович заявив, що однією з причин відмови є те, що Україна формально не внесена до переліку союзників Хорватії, війська яких можуть проходити та прибувати на навчання до країни.

Міністр Баножич зазначив, що не бачить жодних об'єктивних причин для відмови Мілановича. Тепер для прийняття позитивного рішення необхідна парламентська більшість у дві третини голосів.

Президент Хорватії давно виступає проти проведення у його країні навчань українських військових. Відповідно до законодавства країни, уряд схвалює введення збройних сил країн-союзників, але спочатку має отримати згоду президента. Якщо президент не підпише згоду, іноземні військові не зможуть в'їхати до Хорватії. Утім парламент може подолати вето головнокомандувача більшістю у дві третини голосів.

З початку повномасштабної війни в Україні майже всі країни НАТО та Євросоюзу, зокрема Норвегія, Данія, Швеція, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Словаччина, Чехія і Велика Британія, так чи інакше приєдналися до програм із допомоги у підготовці українських воїнів.

Велика Британія відіграє одну з найактивніших ролей. Попри тривалий опір німецької сторони у питанні постачання озброєння, про приєднання до ініціативи з навчання після нещодавнього візиту в Київ заявила і міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт.

Зараз ви читаєте новину «Президент Хорватії заблокував навчання ЗСУ в країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути