середа, 21 квітня 2021 10:05

Зрада України: Янукович віддав Крим флоту РФ на 25 років
8

21 квітня 2010 року тодішні президенти України й Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали так звані Харківські угоди, якими продовжили термін перебування Чорноморського флоту Росії в Криму з 2017 до 2042 року з автоматичною пролонгацією на п'ять років.

Янукович та Медведєв уклали Харківські угоди
Фото: UNIAN
Янукович та Медведєв уклали Харківські угоди
В день ратифікації угод в парламенті сталася бійка
В день ратифікації угод в парламенті сталася бійка
Проти Харківських угод протестували опозиційні сили під стінами Верховної Ради

Це зробили в обмін на газові знижки. Україна мала сплачувати на $100 менше за ціни від $333 за 1 тис. куб. м газу. Або ж на 30% дешевше, якщо ціна була нижче $333. Водночас саму знижку оформлювали як борг України, який гаситиметься до 2042 року нарахуванням орендної плати за перебування ЧФ у Криму.

27 квітня 2010-го Верховна Рада мала ратифікувати угоду. Цього дня в залі засідань учинили справжній ґвалт, щоб не допустити голосування. Спершу опозиція залила системи для голосування клеєм і накрила прапорами України. Коли до зали увійшов спікер Володимир Литвин, у нього полетіли десятки яєць. Охоронцям довелося ховати його під парасолею, але одне яйце влучило йому в обличчя. Потім опозиційні нардепи мали застосувати димові шашки. Проте зробив це лише Андрій Парубій. У залі розпочалася бійка. Паралельно бійка була й під стінами парламенту: опозиційні активісти зчепилися із силовиками.

У результаті без обговорення парламент 236 голосами ратифікував Харківські угоди. Поміж нардепів, які їх підтримали, були Рінат Ахметов, Андрій Деркач, Василь Хмельницький, соратник Ігоря Коломойського Ігор Палиця. У переліку є нинішній заступник голови КС Сергій Головатий і сестра одного з лідерів ОПЗЖ Сергія Льовочкіна Юлія, яка тоді мала прізвище Носова, теперішній керівник Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли вирішувалася доля Харківських угод - Зеленський виступав перед Януковичем та Медведєвим

Саме після цих домовленостей РФ почала нарощувати свою військову присутність на півострові, що згодом вилилося в його окупацію 2014 року. Після неї Росія заявила, що угода про базування чорноморського флоту з Україною втратила чинність. Київ натомість оскаржує рішення в міжнародних судах.

Також у березні 2021-го Рада національної безпеки й оборони доручила СБУ перевірити всі обставини ратифікації нардепами згаданих умов. Їм можуть оголосити підозру в зраді України.

На політичному рівні Харківські угоди були зрадою. Але притягнути депутатів до відповідальності за голосування за них неможливо. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від "Голосу", член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін. Він вказує, що 80-та стаття Конституції звільняє депутатів від юридичної відповідальності за голосування у Верховній Раді. Також є усталена практика Страсбурзького суду й рішення Європейського суду з прав людини, де відкидається ідея відповідальності, насамперед кримінальної, за політичні рішення.

Зараз ви читаєте новину «Зрада України: Янукович віддав Крим флоту РФ на 25 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути