Ексклюзиви
пʼятниця, 10 червня 2011 11:33

Правозахисники закликають ЄС і США не пускати українських чиновників

Правозахисники закликають ЄС і США не пускати українських чиновників

Громадські лідери та правозахисники закликають демократичні держави не видавати візи українським чиновникам, які порушують права людини та причетні до політичних переслідувань, а також заморозити їхні закордонні рахунки.

На думку авторів звернення, це може бути "дієвим інструментом, який допоможе зупинити порушення прав людини та політичні переслідування в Україні".

Серед прикладів політичних переслідувань вони називають кримінальні справи, пов'язані з підприємницьким Майданом, арешти та побиття членів організації "Тризуб" за пошкодження бюсту Сталіна, переслідування журналістів, блогерів, активістів студентських рухів, кримінальні справи, пов'язані із подіями у Львові 9 травня.

У цьому переліку також значаться кримінальні справи, порушені проти Юрія Луценка, Юлії Тимошенко та інших керівників попереднього уряду. Їм, як сказано у зверненні, "висунуті звинувачення в діях, які не мають кримінального змісту".

Автори документу відзначили відсутність будь-якої реакції з боку влади на протести проти порушень прав людини. У зверненні наголошується, що засоби внутрішнього впливу для зміни ситуації на краще вичерпано.

За словами одного з ініціаторів звернення, голови Української Хельсинської групи Євгена Захарова воно адресоване, насамперед, лідерам країн Євросоюзу, США та Канади.

Захаров вважає несправедливим щодо пересічних українців імовірне відтермінування підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС та лібералізації візового режиму з Євросоюзом.

"Карати треба не країну, а державу. Точніше тих її окремих чиновників, які потурають незаконним переслідуванням, утриманню під вартою, катуванням тощо", - сказав він.

Захаров не очікує негайного блокування Євросоюзом в'їзду на його територію українських чиновників, але вважає, що такі звернення громадськості "формують негативний імідж влади", що спричиняє міжнародний тиск на порушників прав людини. 

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники закликають ЄС і США не пускати українських чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути