четвер, 09 червня 2011 18:44

Спецтема: Луценко за ґратами

Європарламент порадив Януковичу відпустити Тимошенко і Луценко

Європарламент порадив Януковичу відпустити Тимошенко і Луценко

Європейський парламент (ЄП) підтримав резолюцію з критикою на адресу української влади про застосування кримінального права в якості інструмента для досягнення політичних цілей.

Резолюція була прийнята простою більшістю голосів у рамках пленарного засідання Європарламенту в четвер у Страсбурзі після дискусії.

Зокрема, Європейський парламент застерігає владу України від "можливого застосування кримінального права в якості інструмента для досягнення політичних цілей", а також підкреслює важливість забезпечення максимальної прозорості розслідування, кримінального переслідування і судових розглядів.

Як наголошується, "нинішні розслідування відносно видатних українських політичних лідерів не повинні перешкоджати їхній активній участі в політичному житті країни, зустрічам з виборцями та поїздкам на міжнародні заходи". Тому Європарламент закликає українську владу скасувати заборону на поїздки як всередині країни, так і за її межі для Юлії Тимошенко та інших ключових політичних фігур.

Крім того, ЄП висловлює стурбованість у зв'язку зі збільшенням кількості виборчого переслідування представників опозиції, а також щодо нерозмірності заходів, які вживаються проти Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. У цьому контексті ЄП підтримує клопотання уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової розглянути можливість зміни запобіжного заходу для Луценка на такий, який не пов'язаний з утриманням під вартою.

Також у документі міститься нагадування українській владі про те, що принцип колективної відповідальності за рішення уряду не дозволяє переслідування окремих членів уряду.

Європарламент знову підкреслює, що зміцнення верховенства закону і боротьба з корупцією необхідні "не тільки для укладення Угоди про асоціацію та поглиблення відносин між ЄС і Україною в цілому, але також для зміцнення демократії в Україні".

Крім того, ЄП закликає Європейську комісію надати Україні допомогу в плані проведення судової реформи шляхом кращого застосування програм ЄС, а також розглянути можливість створення консультативної групи ЄС високого рівня для надання допомоги країні в зусиллях приведення законодавчої системи України відповідно до європейської, включаючи судової.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент порадив Януковичу відпустити Тимошенко і Луценко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути