вівторок, 07 червня 2011 19:25

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

До Європарламенту внесено п'ять проектів резолюцій по справі Тимошенко

До Європарламенту внесено п'ять проектів резолюцій по справі Тимошенко

До Європейського парламенту внесено п'ять проектів резолюцій щодо українського питання: "Справа Юлії Тимошенко та інших членів колишнього уряду". Народники (Європейська народна партія, ЄНП) відзначають виборче переслідування опозиції і вимагають зняти підписку про невиїзд з екс-прем'єра, лідера партії "Батьківщина" Тимошенко.

У їхньому проекті резолюції підкреслюється, що для зближення з ЄС необхідно повну участь опозиційних партій у реформуванні країни і ухвалення нового виборчого законодавства. Народники також сподіваються, що Генеральна прокуратура України позитивно відповість на запит Тимошенко виїхати до Бельгії з 22 по 24 червня для участі в саміті ЄНП.

У проекті резолюції від групи Зелених та Європейського вільного альянсу висловлюється стурбованість у зв'язку поширеною думкою про те, що "останні справи, порушені щодо Тимошенко і деяких членів її уряду, є політично мотивованими". Зелені також підтримують клопотання українського омбудсмена Ніни Карпачової про зміну запобіжного заходу екс-главі МВС України Юрієві Луценко.

У проекті резолюції Альянсу лібералів і демократів відзначається, що принцип колективної відповідальності за рішення уряду не дозволяє переслідувати окремих членів уряду. Ця політична група підтримує положення про те, що розслідування, які ведуться відносно українських політичних лідерів, не повинні перешкоджати їх активній участі в політичному житті країни, зустрічей з виборцями та поїздок на міжнародні заходи. Депутати також вважають за потрібне змінити запобіжний захід Луценку.

У свою чергу соціалісти і демократи закликають всі політичні сили України утримуватися від будь-якого втручання в роботу Генеральної прокуратури, а членів колишнього уряду Тимошенко - співпрацювати з правоохоронцями та утримуватися від надання неправдивої інформації та безпідставних звинувачень на адресу органів державної влади. Соціалісти та демократи "рішуче відкидають в цьому контексті загрози, висловлені Тимошенко на адресу посадових осіб управління (слідчого - ІФ) Генеральної прокуратури заарештувати їх у разі її перемоги на наступних виборах".

Група Європейські ліві та північні ліві зелені звертаються з закликом до влади України, ЄС і всім зацікавленим сторонам не втручатися в кримінальні справи, поважати незалежність судової влади. У зв'язку з цим вони закликали відповідні парламентські органи уважно стежити за "справою Тимошенко".

Зауважимо, що лише в проекті документа лівих підкреслюється важливість України як партнера ЄС. Ліві кажуть про європейські прагнення українського народу і знову підтверджують свою готовність до встановлення довгострокових партнерських відносин, у тому числі й надання європейської перспективи для України.

У зв'язку з цим підкреслюється, що основне значення для поглиблення відносин мають повага до верховенства закону, прав людини та громадянина, політичного плюралізму та інші демократичні цінності.

Не стали розробляти свої резолюції група консерваторів та реформістів і група "Європа для свободи і демократії". Основною причиною називається небажання брати участь у внутішньополітичних українських розглядах. Обговорення проектів резолюцій відбудеться в четвер у Страсбурзі в рамках пленарного засідання Європейського парламенту.

Нагадаємо, Європарламент планує у четвер провести дебати щодо ситуації навколо справи колишнього прем'єра Тимошенко та інших членів її уряду. Питання про проведення дебатів стоїть на порядку денному Європарламенту.

Зараз ви читаєте новину «До Європарламенту внесено п'ять проектів резолюцій по справі Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути