Ексклюзиви
четвер, 12 грудня 2013 18:09

Правління Януковича - це "султанізм" - політолог

Правління Януковича - це "султанізм" - політолог
Фото: avto-polis.kiev.ua

Гіпер-централізований тип влади в Україні можна назвати "султанізмом в стилі Януковича". Так вважає американський історик, політолог Радґерського університету в Ньюарку (Newark) Олександр Мотиль.

"Він фактично керує цілою державою, не тільки урядом, але й державою. Коли подивитися на його міністрів, це в основному люди некомпетентні, люди, які йому підпорядковані. Коли дивитися на якісь ради, що він створив, по-перше, він присутній на кожній раді, і по-друге, він є головою кожної ради", каже політолог.

"Він втручаєтсья в усі справи, тобто це людина, яка вважає, що все в державі залежить від нього. Отже тому і султанізм. Це такий старомодний, стародавній спосіб управління державою. Це може бути ефективним не в сучасній державі, десь у маленьких колоніях в 17 столітті. Але в сучасній державі такий спосіб є неефективним. Є забагато викликів, проблем, вони вимагають кадрів, інститутів", додає Мотиль.

Нагадаємо, київський психолог Анатолій Вдовиченко вважає, що якщо у Януковича відібрати президентство, він піде з політики. Лідерські якості не дозволять йому займати нижчі посади. Він не визнає поразок.

 

Зараз ви читаєте новину «Правління Януковича - це "султанізм" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути