неділя, 03 листопада 2013 13:21

Позика від МВФ може стати для Януковича єдиною рятівною паличкою — політолог

Позика від МВФ може стати для Януковича єдиною рятівною паличкою — політолог
Фото: ruvr.ru

За невизначеності відносин з Росією і Євросоюзом, Віктор Янукович вирішив піти на поступки Міжнародному валютному фонду, аби уряд отримав кредит, вважає політолог Михайло Басараб.

Таку думку він висловив у коментарі для Gazeta.ua.

"До прийняття непопулярних рішень для стабілізації держфінансів Януковича спонукало кілька факторів", - зазначає фахівець.

- По-перше, фінансова ситуація в державі досить проблематична. Усі ми бачимо, як нині працює казначейство. Керівники регіонів скаржаться на постійні затримки у фінансувані бюджетних витрат. Янукович розуміє, що покращити ситуацію навряд чи вдасться. Більше того — усі нинішні невирішені питання успадкує бюджет наступного року. А економіка не демонструє тенденцій до зростання. Тому треба терміново латати фінансові дірки. Управління державними фінансами потребує серйозноїреформи". До того ж, невдоволення фінансовою ситуацією висловлюють базові регіони президента, зауважує політолог.

"Ми неодноразово чули критичні заяви не тільки з Центру й Заходу, а і з великих східних мегаполісів, які очолюють представники Партії регіонів. Вони вже не підбирають висловів, лаючи казначейство й уряд".Ще одним фактором є непевна ситуація з підписанням угоди про асоціацію з Євросоюзом, наголошує фахівець.

"Якщо Янукович довів до нинішньої напруги стосунки з ЄС, то у нього на це є серйозні причини, - каже Михайло Басараб.

- Питання Юлії Тимошенко для нього особисто, вочевидь, вирішити не так просто. Європейські політики попереджають, що існують високі ризики непідписання угоди у Вільнісі. Тоді Янукович опиниться сам на сам із своїми внутрішніми і зовнішніми проблемами. Тиск з боку Росії, прохолодне спостерігання з боку Євросоюзу, критична економічна ситуація в країні — усе набере ще більш катастрофічних обрисів. Тоді сподіватися на чиюсь зовнішню фінансову допомогу буде вкрай складно".

На думку політолога, у таких умовах позика від Міжнародного валютногофонду стане для української влади єдиною і останньою рятівною паличкою."Януковичу треба утримати ситуацію і виграти час для прийняття наступних геополітичних рішень. Якщо не в цьому, то у наступному році йому доведеться робити вирішальний крок: або зближуватися з Росією, або підписувати угоду про асоціацію", - зазначає експерт. Заходи, що вживатиме уряд, навряд чи позначаться на падіння рейтингупрезидента, припускає фахівець.

"Це ж не значить, що в країні все було гаразд, а президент раптом робить необдумані кроки і все котиться у прірву. Ті громадяни, які до Януковича ставилися критично, своє негативне ставлення до нього вже сформували. Але його електоральне ядро — це виборці, які підтримують його за будь-яких обставини. Бо соціально-економічна політика президента не є для них пріоритетною. Вони його підтримують через особисті якості, політичні переконання чи, приміром, належність до земляцтва. І жодні непопулярні рішення не похитнуть їхньої довіри".Крім того, влада збирається не тільки підвищити комунальні тарифи, а й урізати витрати на держапарат, підкреслює політолог.

"Цим самим вона збалансує негатив від непопулярних кроків. Гадаю,проводитиметься велика пропагандистська робота. Урядовці казатимуть,що економія буде здійснена не тільки за рахунок пересічних українців,а й чиновників. Можуть бути й додаткові заходи. Скажімо, недавно президент дав доручення прем'єру здійснити реформу, яка б передбачаласплату податку на доходи фізичних осіб за місцем фактичної діяльності компанії, а не за місцем перебуванням її центрального офісу. Бо чимало фірм мають офіси в Києві, а працюють в областях. Це нововведення має збільшити доходи місцевих бюджетів і може дещо реабілітувати президента в очах регіональних еліт. До речі, депутати від опозиціїзареєстрували відповідний законопоект ще у травні цього року", - додає Михайло Басараб.

Зараз ви читаєте новину «Позика від МВФ може стати для Януковича єдиною рятівною паличкою — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути