четвер, 20 грудня 2012 18:14

"Повертаються буремні 90-ті. Все, що лежить не так, буде забиратися"

"Повертаються буремні 90-ті. Все, що лежить не так, буде забиратися"
Ксенія Ляпіна отримала заряд сльозогінного газу від рейдерів. Фото: podrobnosti.ua

Вчора ввечері нардеп від Об'єднаної опозиції Ксенія Ляпіна разом із жителями Дарницького району прийшла захищати парковку за адресою Ревуцького, 1 від рейдерів. Загарбники, вимахуючи витягом з кадастру, намагались довести, що їм цю територію надали в користування. Бризкали в людей сльозогінним газом, в той час як омон мовчки спостерігав.

- Я їх запитала, чи було якесь рішення Київради, - розповідає Ксенія Михайлівна в інтерв'ю Gazeta.ua. - Відповіли, що є судове рішення, щоб примусити внести запис до кадастру про надання їм території. Такі схеми існували тільки за часів Черновецького. Пізніше було рішення Вищого господарського суду, що не може суд підміняти орган місцевого самоврядування, тобто вирішувати, кому що надавати в експлуатацію.

З чого почалася ситуація із парковкою?

- Там було багато людей, які пережили буремні 90-ті. Вчора вони казали, що бачили щось дуже схоже. Почалися силові захоплення чужої власності — вони вже стали типовими.

Стоянку захопили ще місяць тому. Одна справа - кримінальна розбірка з тими, хто має право охороняти цю комунальну власність, а інша справа, коли ця охоронна фірма виконує чиїсь завдання і просто виганяє усіх мешканців з цієї стоянки. А там місць — на три тисячі машин. Для цього мікрорайону питання паркування дуже болісне. На усіх зустрічах, які я проводила перед виборами, пенсіонери ставили переді мною запитання: коли нарешті наведуть порядок, щоб не було паркування під вікнами першого поверху, коли просто немає чим дихати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Владу звинуватили у нехтуванні захисниками Гостинного двору

Знищується єдина парковка, не зважаючи на те, що в людей є договори на паркування на якийсь певний період. Тобто, вони збираються знести парковку і збудувати там торгівельно-офісний центр. Але людей хвилює парковка. Тому вчора вони вийшли на протест.

Справа у тому, що люди вже зверталися до правоохоронців, але на це ніхто не звернув увагу. Ясно, що це значно менша загроза для Києва, ніж пам'ятки архітектури, які так само захоплюються, але для мешканців цього району, парковка не менш важлива.

Вчора я стояла з мешканцями району, спілкувалася з ними. По інший бік парковки стояли люди характерної зовнішності, які почали пирскати в людей вогнегасниками. Відразу зявився омон. В мене склалося враження, що вони на стороні цих загарбників. Бо вони стояли і нічого не робили — просто спостерігали. Після цього ми викликали наряд міліції. Оперативна слідча група зареєструвала мою заяву про те, що вчинено напад. Відбувся хоч якийсь рух.

Що на цій парковці відбувається сьогодні?

- Я цікавилась. Нібито зі стоянки сьогодні машини виїжджали і заїжджали. Будемо сподіватися, що нам хоч трошки вдалося змусити їх не виконувати свою програму чищення. Хоча, не знаю, чи це надовго. Бо в цих рейдерів така стратегія, що два дні вони машини пропускають, а потім знову біжать зачищувати. Вони не відмовляються від своє мети.

Хто повинен нести відповідальність за рейдерство, яке для України вже стало звичним?

- Тут не можна виділити когось одного, бо це комплексне явище. На жаль, це наслідок діяльності вибудованої системи. В першу чергу — це суди. Якби був прозорий незалежний суд, це питання мало бути вирішене, а потім якби була виконавча влада, це питання виконувалось. А так ми маємо ситуацію: у кого сила, той і правий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рейдери знову атакували Гостинний двір. Міліція мовчки спостерігала

Чи є якась реакція на це місцевої влади?

- Я так розумію, що поки жодної реакції не було. Все тягнеться вже давно. Думаю, компанія, яка захопила цю парковку, має якесь покровительство з боку районної влади. Інакше, дії рейдерів були б неможливі. Про це свідчить і те, що омон рейдерів фактично охороняв. Це і є джерело такого рейдерства: з одного боку кришування влади, а з іншого — здатність судів робити неправосудні рішення виключно за гроші.

Як побороти рейдерство?

- Потрібна незалежна судова система. Окрім того, в Києві потрібно відновити районні ради. Бо Київрада так само, як Верховна Рада поперднього скликання — відірвана від потреб людей. Вони не знають, що відбувається на їх територіях. Саме тому легко відбувається лобіювання: хтось щось вихопив, рішення протягнули, а коли його починають реалізувати, виявляється, що воно незаконне.

Якби була районна рада, вона б мала можливість вирішити подібні проблеми, бо переймається проблемами меншої території. В середньому один район міста Київ займає територію, як місто Вінниця. Але у Вінниці є своя рада, а в київському районі нема.

Відповідно, мають бути виконкоми, а не адміністрації. Бо тільки тоді ми матимемо виконання рішення рад, а не якогось дядечка, якийсь вирішив собі, що захотів. Але тотально це, звичайно, проблему не вирішить. Без підзвітності і відповідальності виконавчої влади ми нічого не зробимо. Усе, що лежить не так, буде забиратися загарбниками.

Зараз ви читаєте новину «"Повертаються буремні 90-ті. Все, що лежить не так, буде забиратися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути