пʼятниця, 10 серпня 2012 15:40

"Потрібно сідати і заново узгоджувати мажоритарників — це інструмент протидії фальсифікаціям"

"Потрібно сідати і заново узгоджувати мажоритарників — це інструмент протидії фальсифікаціям"
Фото: uainfo.censor.net.ua

Опозиційного депутата Олеся Донія не включили до прохідної частини списку Об'єднаної опозиції. Хоча Юлія Тимошенко до ув'язнення обіцяла це йому. Наразі політик розглядає кілька пропозицій балотуватися по мажоритарному округу як самовисуванець.

Про це Олесь Доній розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Дехто з чинних народних депутатів підписував угоду особисто з Юлією Тимошенко про включення у список на виборах до Ради 7 скликання. Чи пропонували Вам щось подібне?

- Моя діяльність пов'язана з ідеєю незалежно від того, як формуються списки. Мені здавалося, що це не коректно: дотримання позиції за якісь формальні гарантії потрапляння у списки. Позиція вона або є, або її немає. Якісь зобов'язання, які була готова брати на себе Юлія Тимошенко і "Батьківщина" за потрапляння у список, мені здавалися недоречними. А потім виявилось, що всі ці підписані документи перетворилися у фількину грамоту. Дехто ці документи виклав на "Фейсбук" як тільки Юлія Тимошенко припинила керувати партією і опинилася поза процесом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрухович закликає голосувати за Об'єднану опозицію

До з'їзду Вам хтось казав про включення у список?

- Я насправді лише двічі говорив з приводу виборів: більше року тому із Юлією Тимошенко перед її посадкою, коли вона пропонувала мені прохідне місце у списку. Розуміючи, що "Батьківщина" буде осердям опозиції, я не заперечував. А за два місяці до з'їзду була розмова з Олександром Турчиновим. Він казав про мажоритарний округ, на що я відповідав, що на це потрібні великі кошти. З точки зору політтехнологічної краще мене використовувати у різних регіонах. Відповідь була, що вони подумають. Після цього усі мої спроби зв'язатися, дзвінки у приймальню завершились нічим. Але в мене немає будь-яких претензій. Я людина позапартійна, тому висувати будь-які претензії — це некоректно. Їхнє рішення — це їхнє право. Я абсолютно нормально до цього ставлюся.

Як оцінюєте список Об'єднаної опозиції?

- Є різні люди, але є й багато хороших, з якими я був по один бік барикади — Андрій Павловський, Михайло Волинець, В'ячеслав Кириленко, Юрій Гримчак. Так що принаймні за них я радий. Але, наприклад, Катю Лук'янову, яка є "тушкою" - обиралася по квоті "Народної самооброни" і потім перебігла через кілька днів після Харківських угод в бік коаліції, прибрали зі списку тільки за півгодини до з'їзду. Це дивина, як таких людей взагалі включають? Але там є позитивні персонажі.

Інша справа, що по мажоритарних округах потрібно нанового сідати і узгоджувати кандидатури. Той же Василь Шкляр висунувся. Його можна було у п'ятірку будь-якого опозиційного списку вставляти. Якщо звісно є бажання, щоб перемогла опозиція а не влада. Це кандидатура, яку варто узгоджувати.

Тобто те, що зараз відбувається на мажоритарці, можна розцінювати як підігравання владі?

- Є різні тенденції. Не можна про усіх казати, що це підігравання. Мені приємно, що по мажоритарці по Києву висунутий Олександр Бригінець, один з небагатьох депутатів Київради, яких захищав стародавній Київ. Особисто я йому допомагатиму і закликатиму усіх голосувати за нього. Але є відверто слабкі персонажі, які незрозуміло як потрапили в округи проти сильних, або фінансово-політичних фігур. Очевидно, їх треба підсилити, або зробити вибір на користь іншого, щоб не програвати округ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Об'єднана опозиція понабирала в список "лушпиння" - Чечетов

Чим ви не догодили нинішньому керівництву опозиції?

- Ніякої аргументації не було. Можливо, це моя принциповість вилазить боком. Хтось навіть моє персональне голосування сприймав не так, коли усі всупереч Конституції здавали мовчки картки. Комусь це не подобалось. Депутат повинен діяти згідно моральних установ, а не вказівок партійного керівництва. Тим більше, якщо це вказівки всупереч українському законодавству. Я не та людина, яка буде ламати свою позицію заради місця у списку, чи щоб догодити комусь зі своїх керівників. Нагадаю, що Юрію Луценку зараз допомагають Тарас Стецьків, Юрій Стець, я, - ті у кого були з ним конфлікти. Які зважувались йому вказувати на той, чи інший момент, з яким не погоджувались. А ті, хто був слухняний і все виконував, як Катерина Лук'янова, Олег Новіков, перебігли до коаліції. Тому це дуже серйозний урок для політиків: ті, хто здаються слухняними і виконують усі вказівки, але не мають власної позиції, на них легше тиснути, впливати комусь із зовні. Тому настільки важливі у політиці люди ідейні.

Наскільки сильно на ситуацію впливає Тимошенко?

- Влада навмисне її не просто ув'язнила, а зробила інформаційну блокаду. Бо згідно українського законодавства кожен депутат має право відвідувати ув'язнених в СІЗО. А ми, як депутати зараз позбавлені такого права і щодо Юлії Тимошенко, і щодо Юрія Луценка. Під приводом, що вони не лише ув'язнені, а ще й підслідні, що ще є друга справа. Насправді, таке враження, що нові справи відкриваються, щоб створити інформаційну блокаду. Відповідно інформацію Тимошенко може черпати уривчато — від адвокатів, коли їх пускають до неї, або з телевізора до 9 години вечора. А опозиції у новинних сюжетах дають менше 10 відсотків. Тому тут не те що вплив, а її навіть поінформовують обмежено. Цією ситуацією свідомо користується влада.

Турчинову і Яценюку вигідно, щоб Тимошенко була на свободі?

- Треба розуміти, що навіть у тій ситуації, яка є, "Батьківщина" - це найбільший союзник. Будь-яка опозиція все одно краща, аніж влада. Бо вона більш демократична і більш українська. Будемо сподіватися, що "Батьківщина" все таки буде прислухатися до позиції Юлії Тимошенко. Щоб так відбувалося, мусить бути сильніший тиск знизу. І зокрема, хотілося б, що кандидатів у депутати висували обласні організації, і потім вони затверджувались згори. А не нав'язувались згори.

Чим ви займатиметесь? Плануєте висуватись по округу на вибори?

- Сьогодні прийматиму рішення. Отримав пропозиції із Франківщини — з Коломиї, з Тернопілля, Києва. Я зі своєю командою буду визначатись. Це дуже не просте рішення з огляду на те, у що зараз перетворились вибори. Це фактично не змагання ідей, а фінансових ресурсів. Зараз залишилася можливість лише йти самовисуванцем. Нагадаю, що я позапартійний, але буду узгоджувати все з усіма опозиційними партіями.

У якихось акціях плануєте брати участь?

- Я один з ініціаторів створення комітету захисту української мови. Разом з багатьма письменниками, співаками, політв'язнями, журналістами, освітянами ми проводимо не лише акції протестні. Ми беремо в них участь, але так само займаємось просвітницькою діяльністю. Будь-який закон, яким би він антинародним не був, якщо немає можливості його скасувати, можна чинити протест народний. Це народний спротив — підвищення культурного рівня нації. Ми займаємося боротьбою з українофобією і з іншого боку просуванням української культури. Я це робив і буду робити незалежно від статусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Об'єднана опозиція подала в суд на Центрвиборчком

Чи є імовірність оголошення дострокових парламентських виборів після 28 жовтня?

- Не знаю, хто їх може визнати антиконституційними, коли усі владні структури монополізовані. Але факт, що влада не зупиниться перед будь-якими фальсифікаціями. Це прикро, тому очевидно, що потрібно зважати на дотримання процедури уже під час самого процесу. Тут має бути вплив і міжнародних інстанцій і громадських організацій. Бо рішення у нас приймає судова система, яка зараз підконтрольна владі. Тому вони робитимуть усе для визнання власних фальсифікацій. Має бути максимальна мобілізація до виборів, максимальна взаємодопомога, співорганізація, єдність опозиційних сил по контролю за виборами і по висуванню спільних кандидатів. Це один з інструметаріїв по протидії фальсифікації. Такий шанс ще є. Для цього просто має не бути зіркових хвороб, і позиції, що лише одна партія розумніша за інших. Бо сподіватися, що вибори хтось визнає неконституційними — це ілюзія.

Якщо масштабні фальсифікації відбудуться, після виборів можливі якісь народні протести?

- У 2004 році мало хто передбачав таку бурхливу реакцію. Добре, що вона закінчилась у мирний спосіб. Гарантувати наявність або відсутність таких вибухів ніхто не зможе. Хотілось би, щоб у нас зміна влади відбулась у демократичний спосіб, через вибори, а не шляхом протистояння, чи не дай Боже, громадянської війни. Це повинні усвідомлювати будь-які еліти. Щоб не було варіанту як у Румунії з Чаушеску, який закінчив своє життя, коли не хотів віддавати владу, коли врешті його розстріляли. Саме тому світ і вигадав демократію, щоб владу можна було змінити шляхом виборів. Не слід доводити і підштовхувати суспільство до надмірно жорсткого протистояння.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібно сідати і заново узгоджувати мажоритарників — це інструмент протидії фальсифікаціям"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути