пʼятниця, 18 березня 2022 14:07

Спецтема: Війна Росії проти України

"Потрібен союз із ядерною державою" - як Україна має діяти на дипломатичному фронті

"Потрібен союз із ядерною державою" - як Україна має діяти на дипломатичному фронті
Після перемоги доведеться думати, як запобігти новій агресії, каже Олег Бєлоколос. Фото: "Радіо Свобода"

Існуючі системи безпеки не працюють. Зараз Україні треба думати над конкретними союзницькими відносинами. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів розказав дипломат, голова правління Фонду "Майдан закордонних справ" Олег Бєлоколос.

"Існуючі системи безпеки не працюють. Тут я погоджуюсь із президентом Володимиром Зеленським. Ідея про нові безпекові альянси давно існує. Спочатку про неї казала міністр фінансів Канади Христя Фріланд. Вона наголосила, що потрібен альянс за демократію. Потім про це згадував ексдержсекретар США Майк Помпео. Чинний держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен також говорить, що США, якими потужними не були б, без союзників не обійдуться", – говорить Бєлоколос.

Україні зараз потрібні конкретні союзницькі відносини. Майбутні альянси – це питання завтрашнього дня, каже дипломат.

"Нам треба думати, як зупинити цю агресію. На жаль, у нас союзників у міжнародному-правовому плані немає. Йшла мова про трьохсторонній союз Британія, Польща, Україна. Над такими союзами треба працювати. Де були б чіткі формулювання, що це союз про допомогу у випадку зовнішньої агресії. З країнами, які вже допомагають. Треба формалізувати цю допомогу у вигляді домовленостей. Союз із Британією важливий ще й тим, що це ядерна країна", – додає Бєлоколос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська позиція перемогла" – що означає виключення Росії з Ради Європи

Після перемоги доведеться думати, як запобігти новій агресії, наголошує дипломат.

"Ситуація у Євразії не буде стабільною років сто ще. Це варто нам розуміти. Але зараз треба відбити російську агресію", – говорить Бєлоколос.

Зараз говорять, що НАТО діє не достатньо, але Альянс допомагає так, як може, уточнює дипломат.

"Є документ НАТО, де Росію називають агресором. Його підписали всі члени Альянсу. А заяви політиків в якихось країнах – це їх заяви. Заяви, що НАТО робить щось не те, – йдуть не на користь Україні. У нас є спільний фронт з країнами Альянсу проти Росію. Інших партнерів у нас немає", – додає Бєлоколос.

Україна хоче завершити війну, побудувавши новий безпековий альянс, щоб зупинити Росію, якщо вона захоче знову на когось напасти. Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що НАТО не братиме участі у війні Росії проти України.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібен союз із ядерною державою" - як Україна має діяти на дипломатичному фронті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути