вівторок, 26 лютого 2019 13:02

Постачати на експорт 20-25 млрд кубів українського газу - це реально - Тарута

Постачати на експорт 20-25 млрд кубів українського газу - це реально - Тарута
Збільшивши власний газовидобуток і зберігши транзит газу в Європу, Україна забезпечить енергетичну незалежність і зможе знизити ціну газу на внутрішньому ринку, вважає Сергій Тарута. Фото: Comments.UA

Кандидат в президенти України Сергій Тарута в ефірі телеканалу ICTV заявив, за яких умов Україна може стати експортером газу в Європу.

"Українському газовидобутку необхідні інвестиції в обсязі до 10 мільярдів доларів і 5-8 років на те, щоб країна почала себе повністю забезпечувати газом і продавати його в Європу. Постачати на експорт 20-25 мільярдів кубометрів газу - це реально. Адже Україна має великі запаси природного, метанового і сланцевого газу", - зазначив Сергій Тарута.

Україна може постачати в Європу, як вважає політик, не тільки власний газ, а ще й газ інших східних постачальників, крім російського державного Газпрому - туркменських, узбецьких і ряду незалежних російських.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман і Тарута очолили список кандидатів в прем'єр-міністри

"Україні необхідно разом з європейцями домовитися про транзит азіатського (туркменського, узбецького) газу через російську територію. Крім того, в Росії є багато незалежних постачальників газу, які просяться зайти в газотранспортну систему з обсягами до 60 мільярдів кубометрів. Домігшись цього, Україна перестане залежати від рішень Газпрому і буде забезпечена необхідними обсягами газу для транзиту по своїй ГТС", - пояснив Тарута.

Збільшивши власний газовидобуток і зберігши транзит газу в Європу, Україна не тільки забезпечить власну енергетичну незалежність, а й зможе істотно знизити ціну газу на внутрішньому ринку, вважає промисловець Сергій Тарута.

"Важливо, щоб Європа купувала весь цей газ на кордоні України з Росією. В цьому випадку Україна зможе напряму купляти газ у європейців, не переплачуючи по 100 доларів на кожній тисячі кубометрів посередникам. І тоді ціна газу в Україні, відповідно, стане набагато нижче нинішньої", - зазначив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба переконати Європу купувати російський газ на кордоні Україна-РФ - Тарута

Реалізація озвучених в телеефірі пропозицій дозволить Україні також позбутися залежності від рішень Німеччини, Росії та інших країн з будівництва "Північного потоку", "Південного потоку" і реалізації інших газотранспортних проектів в Європі, вважає Сергій Тарута.

На підтвердження своїх оптимістичних прогнозів політик навів висловлювання міністра енергетики США Ріка Пері про те, що Україна зі своїми запасами газу може стати для Європи настільки ж значущою, як Техас для США - достатньо лише побороти корупцію в країні і надати можливість зайти на газовий ринок великим інвесторам.

Транзит природного газу через Україну після 1 січня 2020 року можна зберегти шляхом укладення угоди про покупку Європою російського газу на кордоні з Україною, вважає лідер партії "Основа" Сергій Тарута. "Сьогодні кожен українець доплачує по 100 доларів на кожній тисячі кубометрів природного газу через корупційну і політичну складову. Адже газ ми отримуємо з Росії, але купуємо його в Європі через посередників", - говорить політик.

Зараз ви читаєте новину «Постачати на експорт 20-25 млрд кубів українського газу - це реально - Тарута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути