Ексклюзиви
понеділок, 26 листопада 2012 16:50

Посол Словаччини: За дев'ять місяців Україна може досягти безвізового режиму з ЄС

Посол Словаччини: За дев'ять місяців Україна може досягти безвізового режиму з ЄС
Фото: ru.golos.ua

Посол Словаччини в Україні Павол Гамжик вважає, що не слід драматизувати ситуацію з демократією в Україні.

- Чому Євросоюз досі не оприлюднив оцінку минулих виборів і не висловився щодо перспектив подальших відносин з Україною?

19 листопада на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС відбулася грунтовна дискусія щодо України. Вона засвідчила, що з нашого боку залишається інтерес до підписання Угоди про асоціацію. Умови для цього давно відомі: розв'язання Україною проблеми так званого "вибіркового правосуддя" та реформа системи правосуддя загалом.

Офіційну позицію ЄС буде оприлюднено Радою на наступному засіданні в грудні. Ми очікуємо початку роботи нового українського парламенту, ясності з формуванням більшості в ньому та можливих змін в уряді. Важливо також, як відреагує українська влада на критику щодо проведення виборів, яка лунала з-за кордону та всередині країни.

Ми не драматизуємо ситуацію в Україні. Так, є певні проблеми з демократією. Але просування України до європейських стандартів, реалізація нею та Євросоюзом взаємних економічних інтересів – все це залишається для нас актуальним. Тобто, наше бачення відносин з Україною не обмежується рамками минулих виборів. Ми визнаємо, що вони відбулися не так, як би це хотілося насамперед самим українцям. Водночас видається, що результати виборів задовольняють усі політичні сили. Парламентська опозиція буде досить міцною, вона проєвропейська. Влада теж називає себе такою. Отже, є можливості розвитку діалогу і руху в напрямку підписання Угоди про асоціацію.

- Проведення демократичних виборів було однією з трьох умов для підписання - тепер ви називаєте лише дві. Чи слід розуміти, що вибори все ж "зараховано"?

Можливо, вони і були в чомусь кроком назад, як зазначено у звіті спостерігачів від ОБСЄ. Тож тепер важливо зробити кілька кроків уперед, взяти уроки з того, що відбулося. Знову ж, ми відстежуватимемо реакцію уряду на негативні явища, що трапилися під час виборів.

- Тобто, 10 грудня Рада ЄС швидше за все ухвалить позитивне рішення щодо розблокування діалогу з підписання Угоди про асоціацію?

Наміри ЄС щодо України завжди були позитивними - от лише ситуація не дозволяє рухатися вперед настільки швидко, як би нам хотілося. Підписання цієї угоди в інтересах і ЄС, і України. Але для цього треба виконати певну роботу. Зокрема, технічну: кілька місяців піде на підготовку тексту угоди до підписання на всіх 24 офіційних мовах ЄС та українською. Ну й мають бути виконані згадані політичні умови.

- Ви відчуваєте наявність політичної волі до вирішення питання Тимошенко і Луценка та якісних реформ системи юстиції?

Реформи можна було б провести досить швидко. А що стосується іншого - сподіваємося, ваше керівництво розуміє суть справи і шукає вихід із ситуації. Діалог з цього приводу триває. Зокрема, через спеціальну місію Європарламенту у складі його колишнього президента Пета Кокса та екс-президента Польщі Александера Кваснєвського.

Польський прем'єр Дональд Туск і віце-прем'єр України Валерій Хорошковський публічно припустили, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися в другій половині 2013 року. Це реально?

Угоду буде підписано тоді, коли Україна виконає згадані умови. Адже йдеться про демократичні цінності, від яких ми відступитися не можемо. Як би це виглядало в очах наших громадян, яким підзвітні керівники держав ЄС? Та й компроміси у питанні цінностей означали б втрату довіри і з боку українців.

Про якісь терміни не йдеться. Принаймні, ЄС жодних часових рамок не встановлюватиме.

- Чи відбудеться саміт ЄС-Україна?

Так, на початку 2013 року. Чому б йому не відбутися? Бували й складніші ситуації у відносинах між ЄС та Україною. Якщо є проблеми, то треба зустрічатися й шукати шляхи їх розв'язання. Саме для цього й існують, зокрема, саміти.

- Наскільки важливим аргументом для Євросоюзу у нинішній ситуації є те, що в разі продовження застою у відносинах з Україною вона може піти в протилежному напрямку – до контрольованого Росією Митного союзу?

Я б не сказав, що це аргумент. Хоча говорячи про асоціацію, ми беремо до уваги і геополітику. Розуміємо, що існує тиск на Україну з російського боку. Росіяни відстоюють свої інтереси, ми – свої. Але вибір за вами, Україна суверенна держава. Її відносини з ЄС можуть залишатися такими, як і раніше – але ми відверто кажемо, що хочемо бачити Україну інтегрованою з Євросоюзом. Це в інтересах і ЄС, і українців. Адже євроінтеграція насамперед спрямована на покращення життя людей.

- Зараз багато говорять про те, що ЄС має міняти підходи у відносинах з Україною. Погоджуєтеся?

А що міняти? Наш інтерес до розвитку відносин, підписання Угоди про асоціацію, пріоритети співробітництва - все це залишається. Ми не бачимо сенсу гальмувати діалог, на сьогодні аргументів для цього немає.

- Можливо, Євросоюзу слід активніше взаємодіяти з українським суспільством?

Так, ЄС має бути активнішим щодо пересічних людей. Робити конкретні, видимі для них справи. Наприклад, допомогти українському уряду прискорити виконання Плану дій з візової лібералізації. Це важливо з огляду на те, що хоча й поволі, але зменшується підтримка євроінтеграції серед українців. Люди не розуміють, що це таке, вона видається якоюсь химерною абстракцією. Тим паче, що багато з них ніколи не були в країнах Євросоюзу. Я переконаний, що Євросоюз має скасувати візи для українців. Думаю, за потужної підтримки його експертів Україна змогла би протягом місяців дев'яти зробити все для того, щоб це стало реальністю.

Зараз ви читаєте новину «Посол Словаччини: За дев'ять місяців Україна може досягти безвізового режиму з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути