Ексклюзиви
четвер, 17 жовтня 2019 17:12

Портнов руйнує судову реформу Зеленського - політолог

Портнов руйнує судову реформу Зеленського - політолог
Володимир Цибулько: "Андрій Портнов, який був главою Адміністрації Президента при Вікторі Януковичі, при президенті Володимирі Зеленському руйнує судову систему і тягне команду глави держави на дно". Фото: radiosvoboda.org

Судову реформу, запропоновану командою президента України Володимира Зеленського, руйнує на її старті екс-глава Адміністрації президента Андрій Портнов.

Таку думку в блозі на сайті "Кореспондент" висловив політолог Володимир Цибулько.

"Останнім часом в гебістській тусовці найбільш активно працює фронтменом людина без посади, але з надзвичайними повноваженнями. Її вже називають не просто "смотрящим за судами", але і "Князем пітьми". Багато посад навіть для такого персонажа як Андрій Портнов. З одного боку, президент проводить реформу судової системи, це одна з перших комплексних реформ. І ця реформа вже викликала невдоволення провідних західних країн. Претензії до судової влади завжди були серед перших у виборців. Вчорашні новини переповнені оцінками нового закону, прогнозами його реалізації. І тут же читаємо, що, незважаючи на нові або старі суди, будь-які питання в них можна вирішити через Портнова. А сам Портнов через публічні заяви розповідає, кого в нашій країні треба карати, кого прощати, а кого звільняти. Фактично, на самому старті руйнує судову реформу Зеленського", - написав експерт.

Він нагадав, що для країн Заходу питання незалежного правосуддя завжди було принциповим моментом, і до останнього закону вони вже висловили претензії і критику.

"На переговорах з МВФ за новою програмою знову включають пункт про забезпечення ефективної роботи незалежних судів. І в цьому блоці переговорів все частіше можна почути запитання "Ху із містер Портнов і чому його досі терпить президент?" Може, завалити нову програму МВФ - це також спеціальне завдання резидента? Сьогодні [екс-міністр юстиції] Олена Лукаш отримує підозру у корупційних справах. А Портнов оголошує відкриту війну прокуратурі і ставить ультиматуми президенту. Це така амністія від покарання для всіх друзів [екс-президента-втікача Віктора] Януковича? Пане президенте, це таке ваше розпорядження або все-таки його власна ініціатива?", - запитав політолог.

Цибулько наголосив, що на слідчого по справі Лукаш чинять тиск.

"Портнов вимагає звільнити слідчого прокуратури, який веде справу Лукаш, російські ЗМІ запустили шквал замовних публікацій. Я подивився в інтернеті, справа про декларацію цього прокурора вже піднімалася кілька років тому, коли він проводив слідство проти якогось іншого високого бариги. Тричі перевірили джерела доходів, все підтвердилося паперами, історія закрилася. Тому тиск на слідчого зараз - не тільки пряме порушення кримінального кодексу, а ще й порожняк", - вважає він.

Політолог закликав Зеленського "звільнити" Портнова.

"Пане президенте, я не знаю, на яку посаду ви призначили Портнова, але звільніть вже "чорта", тягне він вас не тільки на північ, а й на дно. Панама порушила кримінальну справу проти нього. А Панама - це майже США, там навіть офіційна валюта - американські долари. Американська адміністрація передає великий привіт українському правосуддю і натякає, що незалежні українські правоохоронні органи також повинні не прислухатися до порад Портнова, а цікавитися його декларацією, тиском на суди і діями адміністрації Януковича в 2014 році", - резюмував Цибулько.

Портнов був заступником глави Адміністрації Президента в 2010-2014 роках. У лютому 2018 року стало відомо, що прокуратура АРК перевіряє причетність Портнова до підготовки постанови Верховної Ради Криму під час окупації півострова.

У березні 2018 року нардеп від "Народного фронту" Андрій Левус заявив, що СБУ почала провадження щодо Портнова за статтею "державна зрада". Портнов 29 березня повідомив, що подав до суду на СБУ. 22 квітня в ефірі каналу NewsOne він заявив, що повернеться в Україну.

Бізнес-партнер і друг Зеленського Сергій Шефір заявив, що Портнов ніколи не був в команді новообраного президента і "не може в ній бути".

Зараз ви читаєте новину «Портнов руйнує судову реформу Зеленського - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути