вівторок, 10 лютого 2009 08:48

Портнов назвав Ющенка і його Cекретаріат "неліквідним активом"

Портнов назвав Ющенка і його Cекретаріат "неліквідним активом"
Уряд веде консультації з деякими розвиненими країнами світу про можливі позики, але ніяких кредитів залучено не було.

Про це заявив депутат від БЮТ Андрій Портнов в ефірі Шустер "Live" на телеканалі Україна.

"Що стосується консультацій, які сьогодні проходять з деякими розвиненими країнами світу по залученню кредитних ресурсів, то вони здійснюються винятково для фінансування дефіциту бюджету", - сказав він.

"Дефіцит передбачає розвиток інфраструктурних проектів – дороги, мости, будівництво. Це ті сфери, що не пов"язані із соціальною діяльністю, і не спрямовані на можливий розвиток інфляційних процесів", - сказав Портнов.

Депутат зазначив, що "запозичення - це розвинена практика".

"Сьогодні ніхто ніякого кредиту не брав. Ніяку газотранспортну систему і якісь інші активи українські в заставу ніхто нікому не закладав. Сьогодні ведуться тільки консультації, і прем"єр Тимошенко жодного разу ще не користувалася цим інструментом", - заявив Портнов.

"Може ми б і взяли якийсь кредит, і в заставу би заклали секретаріат президента разом з Богданом Соколовським і президентом України. Правда їх ніхто не візьме, тому що неліквідний актив", - сказав депутат.

Раніше уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що уряд веде таємні переговори з Росією про отримання кредиту.

Секретаріат побоюється, що позика в Росії може створити небезпеку для української економіки.

"Росія ще до початку перерахування кредитних коштів буде вимагати тверді гарантії - від застав майна до пільгового продажу держпідприємств; у такий спосіб Росія, по суті, поверне собі цей кредит ще до того, як надасть його Україні", - вважає у свою чергу заступника голови Секретаріату Андрій Кислинський. Він нагадав приклад Білорусі, яка втратила контроль над своєю газотранспортною системою й низкою стратегічних підприємств під борговим тиском Росії.

За інформацією ЗМІ, уряд України намагається отримати від РФ кредит на суму 5 млрд дол.

7 лютого ц. р. газета "Дзеркало тижня", посилаючись на власні джерела, повідомила, що російська сторона висунула низку додаткових умов отримання Україною п`ятимільярдного кредиту від Російської Федерації, остаточне узгодження умов якого має відбутися через тиждень в Москві.

За даними видання, в першому раунді переговорів про надання Україні цього кредиту, котрий відбувся в Москві в п`ятницю, 6 лютого, від української сторони взяли участь заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський, а також низка представників Міністерства закордонних справ і Національного банку.

Як повідомило джерело "ДТ" в українській делегації, під час зустрічі з міністром РФ Олексієм Кудріним було висунуто цілу низку додаткових умов отримання Україною кредиту.

Зокрема, російська сторона чекає від української: ратифікації угоди про так званий "нульовий варіант" (так називається договір про розподіл майна колишнього СРСР, за яким Росія бере на себе всі борги Союзу, але інші колишні республіки відмовляються від своїх претензій на будь-яке майно СРСР); вирішення Україною питань з власністю колишнього СРСР за кордоном; вирішення спірних питань з російською власністю в Україні; визнання Україною як держборгу боргів українських підприємств перед Зовнішекономбанком СРСР.

При цьому попередні фінансові умови можливої позики поки тримаються в секреті до затвердження сторонами.

7 лютого прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко підтвердила інформацію про переговори щодо виділення Росією кредиту для України.

За матеріалами: УНІАН, "Дзеркало тижня", Українська правда.
Зараз ви читаєте новину «Портнов назвав Ющенка і його Cекретаріат "неліквідним активом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути