понеділок, 09 лютого 2009 15:03

Тимошенко не просила грошей у Єврокомісії

Тимошенко не просила грошей у Єврокомісії

У Європейській Комісії не знають про лист прем`єра Юлії Тимошенко щодо надання кредиту Україні.

Про це заявив на брифінгу речник Єврокомісії Йоханнес Лейтенбергер.

"У мене немає ніяких коментарів з цього приводу", - сказав він.

Інший представник Єврокомісії також заявив, що йому нічого не відомо про лист, однак, зазначив він, це ще не означає, що його не було.

Разом з тим, в Єврокомісії повідомили, що допомога Україні не може бути надана в рамках Європейської політики сусідства, а єдиним легальним інструментом, який може застосувати Єврокомісія для допомоги третім країнам, є макрофінансова допомога.

"Однак, розмір такої допомоги є досить обмеженим і, зазвичай, не перевищує десятка мільйонів євро", - сказав співрозмовник.

За його словами, така допомога може бути надана третім країнам у формі кредиту або навіть гранту.

На сьогодні Єврокомісія надала кілька таких кредитів і грантів, зокрема, Молдові, Грузії та Лівану.

Раніше прем`єр Юлія Тимошенко повідомила, що Росія дала згоду кредитувати Україну для покриття дефіциту державного бюджету.

Вона також заявила, що надіслала листи з проханням надати Україні фінансову допомогу для покриття дефіциту бюджету в США, Євросоюз, Китай, Японію, а також і Росію.

Водночас Президент Ющенко називає неприпустимим кулуарні домовленості уряду України щодо відкриття в Росії кредитної лінії. На думку Президента, цей "кулуарний візит делегації уряду України в Росію" відбувався з порушенням вітчизняних правових норм, які регламентують ведення міжнародних переговорів. Ющенко не затверджував директив на ці переговори і не отримував від уряду відповідних документів.

"Глава держави вважає неприпустимою ситуацію, коли стратегічні для життя країни питання вирішують кулуарно, з порушенням встановлених правових норм та з виразними ознаками корупції", - сказала прес-секретар глави держави Ірина Ваннікова.

В МЗС повідомили, що не беруть участі у переговорах уряду з російською стороною щодо надання кредиту в 5 мільярдів долларів.

За матеріалами: УНІАН, Українська правда.
Зараз ви читаєте новину «Тимошенко не просила грошей у Єврокомісії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути