вівторок, 16 січня 2018 19:36

"Порошенко зайнятий інтригами і зароблянням грошей"
6

У вівторок, 16 січня, народні депутати вперше зібралися у сесійній залі в новому 2018 році. Перед цим три тижні мали працювати у комітетах і з виборцями. Зранку спікер Андрій Парубій оголошує кількість зареєстрованих під куполом — 345.

В цей час під стінами парламенту більше сотні переважно молодих активістів вимагають низку законів - про деокупацію та реінтеграцію Донбасу, колабораціонізм, Антикорупційний суд, ввести санкції проти проросійських олігархів. Зупиняються біля четвертого під'їзду ВР поряд із наметовим містечком. За ними стежать нацгвардійці в декілька шеренг.

Всередині парламенту на першому поверсі відкриття фотовиставки загиблої торік від обстрілу добровольця Аміни Окуєвої. Виконавців її вбивства досі не затримали. Парламентаріїв закликають звернутися до президента про присвоєння Окуєвій звання Героя України.

На другому поверсі під ялинкою колядники вітають нардепів із різдвяними святами, співають пісень.

Близько 11.00 у наметовому містечку запалюють шини і спалюють прапор РФ, активісти штовхаються з правоохоронцями.

Автор: unn.com.ua
 

Тиждень парламентарії розпочинають із закону про деокупацію. Його подав президент. Протягом дня розглядають 482 правки з 673. Решту продовжать у середу.

Gazeta.ua поцікавилася у депутатів, які завдання стоять перед парламентом і яким буде політичний рік.

  "Суспільство повинно бути вимогливим" - Єгор Соболєв. Фото: liga.net
"Суспільство повинно бути вимогливим" - Єгор Соболєв. Фото: liga.net

"Потрібно ухвалити закон про визнання Росії агресором і окуповані території. І почати розглядати закон про Антикорупційний суд", - каже Єгор Соболєв.

"Цього року повинні прийняти рішення, які остаточно поламають топ-корупцію. Зроблять можливим спокійний, демократичний розвиток України, - продовжує він. - Для цього треба призначити незалежного генерального прокурора. Щоб президент і високопосадовці не відчували, що вони стоять над законом. Рада має стати місцем, де би почали вирішуватися виклики для країни. Я не рожевий мрійник, шанси на це невеликі, але вони є.

Був урок Євромайдану. Багато народних депутатів не хочуть політичної могили після цього скликання. Водночас суспільство повинно бути вимогливим".

"Несподіванок цьогоріч буде багато — від спроб призначити дострокові вибори до здачі національних інтересів, виконуючи Мінські угоди", - резюмує Соболєв.

  "Конструктиву у парламенті немає" - Володимир Парасюк. Фото: tsn.ua
"Конструктиву у парламенті немає" - Володимир Парасюк. Фото: tsn.ua

"Політичний сезон буде передвиборчим", - говорить Володимир Парасюк.

"Правляча коаліція прийматиме зміни у соціальній, оборонній сфері. Тільки для того, щоб зробити видимість якоїсь роботи, задобрити виборця. "Підкуповувати" за рахунок бюджету. Конструктиву у парламенті немає. Більше - технологічні процеси. Не за горами вибори і всі до них готуються.

Влада використала найсвітліші моменти, які були на Майдані і не реалізувала ті цілі, які поставили перед нею. Янукович був чисто проросійський президент, який протягував імперські плани Путіна. А Порошенко зіграв на почуттях українців", - каже Парасюк.

  "Влада відчуває подих виборів" - Ігор Луценко. Фото: УНІАН
"Влада відчуває подих виборів" - Ігор Луценко. Фото: УНІАН

"Закриваємо хвости цієї сесії, - розповідає Ігор Луценко. - Відчуття такого собі "межвремения". Велика кількість підвішених питань. Курс стрибає, МВФ скаржиться, а Гонтареву не міняють. Або це все якось виправимо, або нинішня влада, яка відчуває подих виборів, всі важливі питання кине, усунеться, і ми їх не вирішимо. А країна лежатиме у анабіозі. Влада розмивається, а її інститути потихеньку зникають. Президент зайнятий інтригами і зароблянням грошей".

"Є напруга. Наметове містечко ніхто не прибирає. Воно хоч і не дуже людне, але об'єктивно відображає ставлення суспільства до влади. Між цими двома пластинами можуть спалахувати іскри", - продовжує парламентарій.

"У першу чергу стоять кадрові питання. Які б закони не приймали, вони не будуть працювати, якщо немає кадрів котрі можуть їх виконувати. У випадку із Нацбанком президент не знайшов адекватної заміни Гонтаревій. Йому особливо воно і не треба — працює НБУ чи ні. Але нам не байдуже. Потрібна стабільність грошової одиниці.

Багато хто в Раді не розглядає себе в новому парламенті. Тому зайнялися монетизацією теперішнього політичного впливу — переведенням його у грошову форму", - каже Луценко.

  "Низи ще не можуть, а верхи вже не хочуть" - Андрій Білецький. Фото: azov.press
"Низи ще не можуть, а верхи вже не хочуть" - Андрій Білецький. Фото: azov.press

"Політичний сезон буде нестабільний. Склалася ситуація, коли низи ще не можуть, а верхи вже не хочуть, - розмірковує колишній командир полку "Азов" Андрій Білецький. - Перед Україною стоять виклики — війна, яка продовжується. Друге — демографічна швидше не криза, а коматозна ситуація. Залишилися 35 мільйонів".

"Цього року Порошенко може перестати бути президентом. Можливо і строк цього парламенту підійшов до кінця. У 18-у році все можливо", - каже Білецький.

  "Не можемо погіршувати відносини з МВФ" - Борислав Береза. Фото: Олег Федонюк
"Не можемо погіршувати відносини з МВФ" - Борислав Береза. Фото: Олег Федонюк

"Перше завдання — проголосувати за Антикорупційний суд. - говорить Борислав Береза. - Але для нього повинен бути інший законопроект, за який голосуватимуть депутати. Окрім того, який підтримає МВФ. Ми не можемо зараз погіршити наші відносини з головним фінансовим партнером України.

Друге — кадрові питання. Обрання ЦВК, голови Рахункової палати, міністрів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна, гаманці і корупція - соціолог назвала топові проблеми українців

Українці обрали Верховну Раду восьмого скликання на позачергових виборах 26 жовтня 2014-го. До парламенту пройшли: "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка", "Самопоміч", "Опозицій­ний блок", Радикальна партія Олега Ляшка і "Батьківщина". У Раді працюють 423 депутати. 225 обрані за списками партій і 198 — в одномандатних округах.

Свої повноваження парламент має припинити 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «"Порошенко зайнятий інтригами і зароблянням грошей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути