Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2012 13:52

Порошенко погодився стати міністром, бо хоче в Раду і бізнес-гарантій - думка

Порошенко погодився стати міністром, бо хоче в Раду і бізнес-гарантій - думка
Михайло Басараб вважає, що завдяки Петру Порошенку країною почнуть керувати більш цивілізовано. Фото: facebook.com

Призначення Петра Порошенка на посаду міністра економіки є результатом тривалих перемовин, сказав політолог Першої рейтингової системи Михайло Басараб.

"Гадаю, Петро Олексійович зміг досягти певних преференцій для себе — політичних гарантій та поступок для свого бізнесу, - каже політолог. - Він навряд чи зміг погодитися піти на посаду номінального міністра економіки без певного пакету умов. Політичні умови для нього — потрапляння до наступного парламенту. Якщо ж він залишиться в уряді, то йому потрібні гарантії формування певної групи впливу в наступному парламенті за рахунок адміністративного сприяння і відсутності перепон для його соратників, що балотуватимуться в мажоритарних округах".

Порошенко також переслідував і особисті бізнесові інтереси, вважає політолог.

"В Україні потрапляння до влади гарантує доступ до певних державних ресурсів, фінансових потоків, сприяння бізнесу тощо. Я не виключаю, що ішла мова про сприятливий клімат для бізнес-імперії Порошенка. Для експортоорієнтованого підприємництва важливим є протекціонізм і сприяння держави. Він великий промисловець, а займатися серйозним виробництвом без державних гарантій в Україні складно".

На думку Басараба, запрошенням Порошенка влада прагне освіжити свій імідж, адже рівень довіри до президента і Партії регіонів падає.

"Відбувається певне перезавантаження коридорів влади. Влиття Тігіпка в Партію регіонів та запрошення Порошенка свідчать, що Янукович намагається зробити більш людське обличчя у влади. Крім того, Порошенко є доволі символічною персоною "помаранчевої" історії. Запрошення його до владної команди має створити враження, що чинній владі не чужі принципи "помаранчевих" — демократія і європейський розвиток. Чим більше нинішня влада поглинатиме таких діячів як Тігіпко і Порошенко, тим цивілізованішими стануть методи управління країною", - переконаний Басараб.

Як повідомлялося, Петро Порошенко прийняв пропозицію президента Віктора Януковича очолити Міністерство економіки. У понеділок він може стати до роботи.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко погодився стати міністром, бо хоче в Раду і бізнес-гарантій - думка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути