середа, 13 вересня 2017 18:00

Порошенко отримав особисту поразку

Порошенко отримав особисту поразку
Ситуація навколо Міхеіла Саакашвілі - особиста поразка Петра Порошенка, вважає політолог Петро Олещук. Фото: УНІАН

У історії із Міхеілом Саакашвілі президент Петро Порошенко отримав особисту поразку. Про це Gazeta.ua сказав політолог Петро Олещук.

"Саакашвілі був маргіналом, а став медійною персоною номер один. А влада програла із тріском, бо загралася у політтехнології. Найбільше - президент. Це його особиста поразка.

Владі було критично важливо не допустити Саакашвілі в Україну. Бо тоді по ньому треба ухвалювати якесь рішення. Вже після проникнення його могли затримати шляхом спецоперації, арештувати і екстрадувати до Грузії. Другий варіант - зробити вигляд, що нічого страшного не відбулося. Обрали серединний шлях. З одного боку гучні декларації про порушення закону, з іншого — не наважуються його видворити.

Влада демонструє свою слабкість і страх. Саакашвілі це використовує для мобілізації електорату, тому спочатку їде не до Києва, а в регіони. Буде постійно перебувати на виду і щоденно створювати інформаційні приводи. Довкола нього збираються різноманітні політики зі своїми власними цілями, така собі неоформлена об'єднана опозиція. Хочуть його використати. Наприклад, Тимошенко хоче бути президентом і владу ділити не збирається.

Сам Саакашвілі не до кінця уявляє свою ціль. Процес для нього більш важливий, ніж результат. Зараз йому важко претендувати на виборні посади, бо закон не дозволяє. Поки заробляє політичний капітал. Згодом може конвертувати його у відновлення громадянства, посаду прем'єра. Або зайняти нішу неформального лідера.

Президент Порошенко хотів видворити Саакашвілі за межі України, щоб той йому не заважав. Тому і дочекалися виїзду для позбавлення громадянства і домоглися запиту на екстрадицію. Це мало убезпечити від повернення, відлякати. Але все трапилося інакше. Тепер у влади немає якоїсь схеми поведінки у цій ситуації", - сказав Давидюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко проти Саакашвілі. Чому президент програє

10 вересня прикордонники польської сторони ПП "Шегині" пропустили Міхеіла Саакашвілі на територію України. Однак у нейтральній зоні автобус Саакашвілі застряв: українська сторона закрила кордон зі свого боку, а прикордонники повідомили, що перехід "Шегині" замінований. Після цього Саакашвілі прорвався через український кордон.

Зранку 12 вересня прикордонники та поліцейські прийшли з обшуком до львівського готелю "Леополіс", де зупинився Саакашвілі. Він підписав спочатку заперечення його адвокатів до протоколу про незаконний перетин кордону, а потім підписав у цілому протокол.

Зранку 13 вересня ЗМІ повідомили, що Саакашвілі залишив готель і зник.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко отримав особисту поразку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути