вівторок, 05 березня 2019 19:00

Порошенко намагається знизити ризики - журналіст про звільнення Гладковського

Порошенко намагається знизити ризики - журналіст про звільнення Гладковського
За звільненням "друга" президента Петра Порошенка Олега Гладковського можуть стоят як політичні інтереси президента, так і зрілість влади. Фото: 5 канал

За звільненням Олега Гладковського можуть стояти намагання президента Петра Порошенка відбілити свою репутацію та зрілість влади у взаємодії зі ЗМІ. Про це Gazeta.ua розказав журналіст Павло Казарін.

"Влада вчиться реагувати на розслідування журналістів, не закриває на них очі. Це зароджує надію. Якщо це стане не разовим, а системним явищем, то можна нас привітати. Якщо після цієї історії станемо на крок ближче до взаємодії влади і ЗМІ, то це стане позитивним наслідком. В демократичних країнах журналістка виконує функції четвертої влади і є ланцюговим псом демократії. Так відбувається і в США, і в Великій Британії, попри розвинуту систему правоохоронних органів. Говорять про те, що журналісти не мають брати на себе функції розслідувачів, в Росії та інших тоталітарних країнах.

Не можна говорити про одну мотивацію Порошенка. Тут є і намагання знизити ризики, які міг би понести чинний президент і кандидат в президенти Порошенко. Можна казати і про політичну зрілість влади".

Сподіватись, що корупціонери в умовах війни зникнуть, марно, вважає журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не пройшло і півроку: Укроборонпром відреагував на розслідування

"Корупція є навіть у багатих і демократичних країнах. В якихось країнах "корупційних податок" може складати 20%, в інших - 200%. Мотивація людей не змінюється. Можна сподіватись, що війна і масштаб викликів, які маємо, змусить дотримувати етичних принципів. Але це було б наївно. Всюди є люди, які ставлять свої інтереси вище колективних. В тому числі колективного виживання. У нас залишаються такі навіть в умовах війни. Це сумно, але це Статус Кво, в якому ми живемо.

Систему характеризує не помилка , а реакція на неї. У цій ситуації отримали адекватну реакцію - спочатку Гладковського відсторонили, а потім звільнили з закликами вивчити розслідування журналістів. Якби президент продовжив робити вигляд, що нічого не відбулось, така б реакція мала нас налякати. На жаль, влада не завжди реагує на журналістські розслідування, але в даному випадку реакція адекватна".

Президент Петро Порошенко 4 березня підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони. Так відреагував на розслідування Bihus.info про розкрадання в оборонній сфері.

За даними журналістів, син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський разом із партнерами організував постачання контрабандних російських деталей для військової техніки, за які держпідприємства переплачували у 2-4 рази.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко намагається знизити ризики - журналіст про звільнення Гладковського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути