субота, 07 липня 2018 19:48

Порошенко хотів створити ручну ЦВК — політолог

Порошенко хотів створити ручну ЦВК — політолог
Президент Петро Порошенко хотів змусити Верховну Раду проголосувати за ручку ЦВК. Фото: NOVOSTIUA

Президент Петро Порошенко свідомо створив провал голосування за оновлення Центральної виборчої комісії. Сподівався, що зможе налякати Верховну Раду, але не вийшло.

Про це Gazeta.ua розказав політолог Олег Рибачук.

"У провалі голосування за оновлення ЦВК бракує ще одного гравця — президента Петра Порошенка. Він свідомо створив ситуацію, коли не додав до списку представників усіх політичних сил. Порошенко вирішив створити ручну виборчу комісію. Не потрібно казати, що президент зробив свою місію — це не так. Думав, що візьме Верховну Раду переляком. Але це не пройшло. Потрібен компроміс, бо ні парламент не може шантажувати президента, ні президент їх. Всі не виконали свою роботу.

Це наслідок абсолютної недовіри між учасниками цього процесу. З самого початку не було бажання домовитись на принципах Венеційської комісії. У Центрвибчкомі мають бути представлені навіть нелюбимі політичні опоненти.

Коаліції ніколи не було. Вчора 240 людей чудово впорались і без "Блоку Петра Порошенка". Яка може бути коаліція, якщо половина парламенту — мажоритарники? Третина у партійних списках купили собі місця. Їх не цікавить коаліційна угода, в якій є виборча реформа. Вони навіть слова такого не знають, не знають програм. Якщо нічого не змінимо, наступні парламентарі будуть ще більш молоді та цинічні. Будуть займатись нано-корупцією і нано-деребаном. Їх не цікавить Антикорупційний суд чи Угода про асоціацію з ЄС. Хочуть тільки заробити ще більший капітал. І ми не заважаємо їм. Навіть якщо оберемо ідеального президента, за цією системою йому не буде з ким працювати.

Якщо не зробимо виборчу реформу, шансів у нас немає

Людей підштовхують виявити свою позицію. Прийти до законотворця і сказати — треба приймати рішення. Якщо восени виборці не вийдуть на мітинг і не скажуть своє слово, реформи не буде. Не дивно, що президент не хоче виборчої реформи. Вона не гарантує йому збереження у владі. Але дивуюсь українцям, які хочуть змін і думають, що корупція сама себе переможе нардепи самі за все проголосують. У суспільства не питають, яка потрібна форма. Домовляються між собою. Маємо вийти з цього кола.

ЦВК — це тільки частина виборчої реформи. Далі стоять питання виборчого законодавства, регулювання реклами, прохідного бар'єру. Навіть якщо приймуть ЦВК, це не запорука від маніпуляцій на виборах. Вона має більший ніж потрібно вплив президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій про оновлення ЦВК: Ще маю надію

Якщо не зробимо виборчу реформу, шансів у нас немає. Якщо ми не міняємо корупційні виборчі схеми, маємо корупційний парламент, вони формують корупційний уряд, який працює з корупційним президентом. Місцеві еліти просто повторюють це".

У четвер, 5 липня Верховна Рада не змогла проголосувати за оновлення ЦВК. Рейтингове голосування за оновлення складу Центрвиборчкому набрало 189 голосів за необхідних 226. 117 із них були від представників БПП, лише 10 із 80 - від партнерів по коаліції "Народного фронту".

"Блок Петра Порошенка" відмовився брати участь у голосуваннях 5 та 6 липня. А "Народний фронт" заявив, що голосуватиме, якщо кандидатів буде 13 і серед них буде представник "Опозиційного блоку".

У 13 із 15 членів сплив термін повноважень. Вони продовжують виконувати обов'язки на підставі змін до закону про ЦВК.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко хотів створити ручну ЦВК — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути