субота, 23 грудня 2017 19:48

Порошенко гальмує призначення голови Нацбанку

Автор: facebook.com/bogdanbortakov
  Засідання Верховної Ради 21 грудня. Парламент мав намір призначити нового керівника Національного банку. Однак цього питання не виявилося у порядку денному
Засідання Верховної Ради 21 грудня. Парламент мав намір призначити нового керівника Національного банку. Однак цього питання не виявилося у порядку денному

Цього сесійного тижня Верховна Рада мала намір звільнити Валерію Гонтареву і призначити нового керівника Національного банку. Питання могло бути винесене на розгляд парламенту 21 грудня.

Зранку у четвер стало відомо, що зміна глави НБУ не стоїть у порядку денному. Народні депутати пояснюють це заминкою з боку президента Петра Порошенка.

"Нема подання від президента. У порядку денному відповідного питання нема. Згідно з Конституцією України, це виключно повноваження глави держави", - пояснив заступник керівника фракції БПП Олексій Гончаренко.

"У нас нема незалежного національного банку. Є Нацбанк, який дуже серйозно залежить від президента. Голова Національного банку — додаткова рука президента в НБУ. Хочете запитати (про причини відтягування. - Gazeta.ua) - запитайте це у Петра Олексійовича", - відповів Віктор Чумак журналістам.

Крім того, Порошенко перестраховується від провального голосування.

"На голову НБУ не змогли зібрати голоси. У всіх є свої бажання — в обмін на голоси щось отримати. Не всі приходять в залу, щоб працювати. Хтось — щоб отримати якісь преференції", - зазначив позафракційний Борислав Береза.

При цьому нардеп від БПП Іван Вінник наголосив, що відсутність керівника Нацбанку позитивно впливає на курс валюти.

"Зараз система працює в автоматичному режимі. Курс формується на базі попиту та пропозиції. Ніхто не втручається і не регулює його. Світова практика говорить, що це найкращий ринковий механізм, щоб не було зловживань, корупції, ризиків. Верховна Рада — головний політичний орган країни, де часто популізм і демагогія переважає рацію. Тому такі сенситивні призначення, як голови НБУ, можуть сколихнути інфляційні процеси та девальвацію національної валюти. Це не потрібно суспільству, особливо напередодні різдв'яних свят", - вважає Вінник.

За інформацією представника Кабміну в парламенті Вадима Денисенка, на посаду глави НБУ розглядається одна кандидатура - Якова Смолія. Він із 11 травня виконує обов'язки керівника Нацбанку.

Автор: bank.gov.ua
  Виконувач обов'язків голови Нацбанку Яків Смолій. Його кандидатуру розглядають на посаду глави НБУ
Виконувач обов'язків голови Нацбанку Яків Смолій. Його кандидатуру розглядають на посаду глави НБУ

Смолій потрапив у Нацбанк в 1991 році. Працював у комп'ютерному відділі в Тернопільському обласному управлінні НБУ. Із 1994 до 2005-го був начальником управління автоматизації. Пізніше — заступником голови правління банку "Аваль". Потім створив із партнерами банк "Престиж". Працював у наглядових радах страхових компаній. Займався молочним бізнесом.

У декларації за 2016 рік Смолій вказав майже $4 млн і понад 6 млн грн на банківських рахунках, а також 120 053 грн пенсії. За рік отримав 1,8 млн грн зарплати. Володіє чотирма і має у спільному користуванні три земельні ділянки. Є співвласником 12 офісів, одного будинку і фізкультурно-оздоровчого комплексу в селі Погреби під Києвом, апартаментів в окупованому Севастополі. Задекларував машину для гольфу і гідроцикл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ зобов'язали відкрити кримінальне провадження проти Гонтаревої

6 квітня Валерія Гонтарева подала президентові України заяву про відставку з 10 травня 2017 року за власним бажанням. Із 8 серпня до 26 вересня Гонтарева перебувала в оплачуваній відпустці. З 26 вересня вона продовжила перебувати у відпустці за свій рахунок до затвердження її відставки.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко гальмує призначення голови Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути