четвер, 15 травня 2014 11:54

Порошенка готові підтримати більше 50% виборців - КМІС

За кандидатуру Петра Порошенка на виборах президента готові проголосувати 54,7 % виборців.

Про це свідчать результати соцдослідження "Електоральні настрої населення України за два тижні до президентських виборів", проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 29 квітня по 11 травня поточного року.

При цьому з тих, хто має намір прийти на вибори і вже визначився з кандидатом, за якого голосуватиме, за лідера ВО "Батьківщина  Юлію Тимошенко віддали б голоси 9,6 % респондентів, за позафракційного народного депутата Сергія Тігіпка - 6,7%, а за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 6,5%.

За лідера Радикальної партії Олега Ляшка готові проголосувати 5,4% респондентів, за кандидата від Партії регіонів Михайла Добкіна - 4,3%, за лідера КПУ Петра Симоненка - 3,9%, за Ольгу Богомолець - 3,5%, за лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока - 1,6%, за решту 14 кандидатів - менше 1% за кожного.

При цьому із загального числа опитаних за Порошенка готові віддати голоси 33,7%, за Тимошенко - 5,9%, за Тігіпка - 4,1% і за Гриценка - 4,0%. 25,4% опитаних заявили, що не мають наміру брати участь у виборах, а 13 % - вагалися з відповіддю, тобто, не визначилися з кандидатом, за якого мають намір проголосувати.

За Ляшко із загального числа опитаних готові проголосувати 3,3%, за Добкіна - 2,6 %, за Симоненка - 2,4%, за Богомолець - 2,1%, за Тягнибока - 1,0%. Інші 14 кандидати зібрали б 2,4 % голосів разом узяті.

При цьому на сході України (Харківська, Донецька і Луганська області, 22 % виборців) майже кожен третій опитаний (32,2 %) заявив, що не має наміру брати участі у виборах, і ще майже стільки ж (31,5%) поки не визначилися за кого голосуватимуть. В інших макрорегіонах показники невизначеності нижче, а не мають наміру голосувати в кілька разів менше респондентів.

Зокрема, на півдні України (Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Херсонська та Запорізька області, 23% виборців) на вибори не підуть 13,4% опитаних, не визначилися з кандидатом 28,6%. У центрі країни (Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Сумська, Чернігівська, Київська області та м.Київ, 32 % виборців) на вибори не підуть 6,5% респондентів, не визначилися 24,9%. На заході (Волинська, Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Закарпатська і Чернівецька область, 24% опитаних  мають намір проігнорувати вибори лише 3,6%,  а не визначились з кандидатом 17,1% респондентів.

Регіональне розподілення прихильників Порошенко виглядає наступним чином: на заході країни за нього готові проголосувати 53% серед усіх опитаних, у центрі - 41,1%, на півдні - 25,3% і на сході - 10,5%. При цьому, серед бажаючих прийти на вибори і, які визначилися з кандидатом, за Порошенка на сході країни вже готові голосувати близько 29% опитаних, а на півдні - понад 43%, в ​​центрі - 60%, на заході - 67%.

За Тимошенко на заході країни готові голосувати 7,9% опитаних, у центрі - 8,6%, на півдні - 4,8%, на сході - 1,2%. За Тігіпка на заході України проголосують 1,1% опитаних, у центрі - 2,4%, на півдні - 8,1%, на сході - 5,6%. Гриценко на заході країни підтримає 4,1% опитаних, у центрі - 5,7%, на півдні - 4,4% і на сході - 1,2%.

За Ляшка на заході проголосують 7,1% виборців, в центрі України - 3,6%, на півдні - 2,2%, на сході його підтримка мінімальна. З іншого боку, мінімальна підтримка на заході України у Добкіна і Симоненка, тоді як у центрі України за них готові проголосувати 0,6% і 1,8% українців, на півдні - 2,4% і 4%, на сході - 8, 6% і 4,2% опитаних відповідно.

У ході дослідження методом особистого інтерв'ю було опитано 2022 респондента, які проживають в 110 населених пунктах по всіх областях України (за винятком Криму) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

 
Зараз ви читаєте новину «Порошенка готові підтримати більше 50% виборців - КМІС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути