вівторок, 15 травня 2012 20:34

Поразка Кличка на виборах київського мера може налякати виборців - політолог

Поразка Кличка на виборах київського мера може налякати виборців - політолог
Михайло Басараб вважає, що Віталій Кличко тримає курс на президентські вибори. Фото: facebook.com

Лідер партії "УДАР" Віталій Кличко тримає курс на президентські вибори. Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив політолог Першої рейтингової системи Михайло Басараб.

"Неучасть Кличка у форумі опозиції на Михайлівській площі може бути пояснена різними причинами. Але точно, що Кличко обрав одноосібну участь у наступних парламентських виборах. Він поставив на стратегію третьої сили. Очевидно, що з прицілом на президентські вибори. Це розумно на тлі зростання його рейтингу і відносного падіння рейтингів "Фронту змін" Яценюка та "Батьківщини" Тимошенко. Тепер він може претендувати на статус самодостатньої політичної сили без об'єднання з іншими політиками та партіями. І це тоді, коли вся інша опозиція очікує на синергетичний ефект від об'єднання — отримати більше, ніж проста сума їхніх рейтингів", - сказав експерт.

За його словами, поки одноосібна стратегія є успішною.

"Кличко перебуває на стадії поступового зростання підтримки. Це означає, що він повинен постійно мати альтернативну точку зору, яка певною мірою не схожа на думку решти опозиції, аби виправдати самостійну участь у великій політиці. Феномен Кличка означає, що виборець перебуває у пошуку нових політичних сил, попри всю очевидність тиску на традиційну опозицію — Тимошенко, Луценко. Яценюк вже також належить до традиційної опозиції, тому ми й бачимо зростання рейтингу Кличка та Королевської. Вони мають підтримку значної частини виборців, але це поки що нестабільний виборець, який може піти від них так само швидко, як прийшов. Це швидше електоральний аванс, ніж ядро електорату.

Тому Віталій Кличко дуже боїться програти київські вибори мера. Напередодні парламентський виборів це може стати фатальною поразкою, бо ці локальні вибори можуть отримати загальнонаціональний резонанс. Оскільки електорат не стійкий, то поразка від Попова, яка може бути нищівною, змусить цих виборців дуже швидко покинути лави прихильників "УДАРу" і переорієнтуватись на традиційну опозицію чи не брати участь у виборах. Тому можлива відмова Кличка від участі у виборах мера пов'язана саме з цим. Не так з страхом програти мерські вибори, скільки пролетіти через це на парламентських виборах", - зауважив Басараб.

Він радить Кличку піти на вибори міського голови, але зняти свою кандидатуру вже напередодні дня голосування.

"За таких умов Кличку варто таки піти на вибори міського голови, але зняти свою кандидатуру вже напередодні дня голосування. Частина електорату Кличка чекає цих виборів і проста неучасть у них теж небезпечна, бо він продемонструє слабкість, що матиме негативні наслідки. При знятті кандидатури напередодні виборів необхідно максимально ґрунтовно пояснити свій вчинок. Він має закликати людей не брати участь у виборах, які не мають жодного сенсу через низку причини — бутафорність посади, адміністративний тиск, відсутність рівних умов для всіх кандидатів тощо. Це, на мій погляд, був би оптимальний вихід із політичної ситуації, в якій він перебуває, та допомогло б ще більше мобілізувати свого виборця", - додав експерт.

 

Зараз ви читаєте новину «Поразка Кличка на виборах київського мера може налякати виборців - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути