вівторок, 26 березня 2013 11:57

Помер адвокат, який називав себе особистим ворогом Януковича

Донецький адвокат Сергій Салов помер у віці 54 років. Поховали його 19 березня в місті Курахове, де адвокат жив останні роки.

У Салова залишилися троє дітей та дружина. Молодший 25-річний син Віктор і дочка 27-річна Наталія живуть в Донецьку, старший - 33-річний Сергій Салов живе у Канаді.

12 березня трапилася клінічна смерть, крововилив у мозок. Був у комі 4 дні на штучному диханні, а 16 березня помер. Адвокат страждав від цукрового діабету.

- Тато жартував до останнього, - каже син Віктор.

- Наступного дня Сергія Петровича збиралися перевести в кардіологію, але не встигли. Останній рік він важко хворів. У січні 2012 року йому видалили жовчний міхур, і після цієї операції Сергій Петрович часто лежав в лікарні. Переживав, що не може працювати, що наздогнало скрутне матеріальне становище, що за станом здоров'я не може допомогти усім, кому пообіцяв допомогу, - говорить його клієнтка - Олена Леськова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два мільйони гривень вимагає Інвалід першої групи

Перед новим роком унаслідок короткого замикання у Сергія Салова згорів будинок.

- Мене винесли з попелища в одних трусиках, - бадьорився Сергій Петрович, розповідаючи про пожежу кореспондентові "Газети по-українськи".

Останньою справою знаменитого адвоката став захист потерпілого у кримінальній справі про згвалтування на опорному пункті міліції. Жертву міліціонерів Михайла Белікова Сергій Салов захищав безкоштовно.

- Він втікав на суд з лікарні і отримував за це прочухан від лікарів. В лютому якраз розмовляла з ним по телефону та почула, як його лають, а він робить своє, - говорить Олена Леськова.

Востаннє адвокат з'явився на публіці 22 лютого в Петрівському райсуді Донецька. Він насилу пересувався на опухлих ногах, повністю посивів. Адвокати гвалтівників кидали на адресу Салова знущальні репліки. Було видно, що сидіти декілька годин Салову боляче. Але на самопочуття не скаржився.

Сергій Салов був першим українцем, якого в Європейському суді з прав людини (м. Страсбург) визнали політичним в'язнем режиму Леоніда Кучми. Сергій Петрович називав себе особистим ворогом Кучми та Януковича.

У 1997 році він виграв позов про повернення радянських ощадних вкладів. Але заощаджень матері - 20 тисяч, за які колись можна було купити дві "Волги", так і не отримав. Виплату вкладу загальмували по дзвінку з Мін'юсту. Позовну заяву Салов опублікував безкоштовно. Після цього до судів пішли тисячі людей.

У 1999 році Салов позивався до губернатора Донецької області Віктора Януковича. Вимагав відмінити надзвичайні повноваження, надані тодішньому голові Донецької області на час президентських виборів. Під апеляційною скаргою підписався сам Янукович, але цю справу Салов виграв.

На виборах Президента України в 1999-му Салов був довіреною особою кандидата Олександра Мороза. В день виборів був затриманий за поширення 8 листівок. Липові випуски "Голосу України", що сповіщали про смерть Кучми від алкогольної інтоксикації, адвокат знайшов у поштовій скриньці. Відсидів вісім місяців. Отримав 5 років умовно. За судимість донецькі колеги позбавили Салова адвокатській ліцензії. Лише у 2004 році він повернувся до адвокатської діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людмила Микитіна 13 років вимагає компенсації за загиблу онуку

22 березня 2005 року донецький адвокат особисто виступив в Євросуді.

- Процитував їм плівки Мельниченка - те місце, де Кучма радить Януковичу підвісити за яйця суддю, який не хоче мене відправити до в'язниці, - згадував Сергій Петрович. - Матюки на "мельниченківських" плівках я замінював на "нехороше слово". Вийшла така пряма мова: "А підвісь його - погане слово - за яйця. Нехай повисить - дуже погане слово - цілу ніч, щоб зрозумів". Коли це озвучив перекладач, зал вибухнув від реготу. Наступного дня Страсбурзька газета на першій шпальті написала "Український адвокат вніс різноманітність в нудну процедуру Европейського суду".

За рішенням Євросуду Салов отримав 10,3 євро компенсації та купив собі машину. Після цього і Верховний суд України переглянув кримінальну справу адвоката та повністю виправдав його.

Всього Сергій Салов виграв в Євросуді 6 справ. Але найвідомішою його перемогою стала справа Світлани Зайцевої. У 2007-му Сергію Салову вдалося домогтися найбільшої в історії України компенсації моральної шкоди. Рекордні 2 млн. грн. були виплачені державою трьом дітям та матері жінки з Макіївки, яка потрапила у в'язницю за неправдивим звинуваченням, там захворіла, та померла від туберкульозу.

Зараз ви читаєте новину «Помер адвокат, який називав себе особистим ворогом Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

68

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути