Ексклюзиви
понеділок, 11 грудня 2017 17:20

Польща хоче грати роль історичної жертви - експерт

Польща хоче грати роль історичної жертви - експерт
Вадим Карасьов: "Минуле зараз стоїть між Україною і Польщею. Кожен народ має і своїх героїв і свої гріхи" / Фото: glavcom.ua

Польща продовжить тримати курс на стратегічне партнерство з Україною. Новий прем'єр-міністр країни Матеуш Моравєцький може зосередитись на економічній співпраці.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій.

"Нинішні конфліктні ситуації у стосунках з Україною - це не позиція всієї Польщі. Більшою мірою - вже колишнього голови польського МЗС Вітольда Ващиковського. Новий прем'єр Моравєцький не був помічений в якихось антиукраїнських висловлюваннях. Він людина економіки і буде акцентувати увагу саме на економічних формах співпраці. Варшава зацікавлена в інтеграції України в європейське товариство. Це і є платформа, на якій далі будуть розвиватися україно-польські стосунки", - пояснює експерт.

Водночас Польща хоче виступати в ролі історичної жертви на міжнародній арені.

"Про це свідчить заява нового прем'єра щодо історичних подій на Волині (обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені Українською Повстанською Армією та польською Крайовою Армією — Gazeta.ua), - говорить Вадим Карасьов. - І ще раз наголошує, що вони не приймають українську політику історичної пам'яті. В першу чергу, акцент на героїзмі воїнів УПА, Степана Бандери".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це Київ потребує Варшави" - польське МЗС

Експерт вважає, що аби покращити ситуацію обом сторонам варто визнати, що не існує безгрішної історії.

"Минуле зараз стоїть між Україною і Польщею. Кожен народ має і своїх героїв і свої гріхи. Європейська концепція пам'яті полягає в тому, що історію пишуть не герої, а жертви. А вони були з обох боків. Тож треба визнати провину і Варшаві, і Києву, гарантувати гідне вшанування", - зазначає він.

Політолог упевнений, що Матеуш Моравєцький помилково називає українців, які працюють у Польщі біженцями: "Насправді вони є трудовими мігрантами. Він говорить це, аби Європа не встановила квоти для біженців зі Сходу і не стимулювала б Польщу приймати їх. Але і позиція нашого МЗС є досить голослівною. Говорити, що українці рятують польську економіку це не правильно. Адже тут виникає питання, чому українці їдуть рятувати економіку Польщі, а не лишаються і не рятують економіку України"

49-річний Матеуш Моравєцький зайняв пост прем'єр-міністра від партії "Право і солідарність" 8 грудня. До цього він був віце-прем'єром Польщі та міністром фінансів і розвитку. Матеуш Моравєцький у перший же день затвердження на посаді голови кабінету міністрів заявив, що приймаючи українських біженців, Польща допомагає розвантажити напругу на східному фланзі Євросоюзу. На що МЗС України відповіло заявою про те, що українці рятують польську економіку.

Зараз ви читаєте новину «Польща хоче грати роль історичної жертви - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути