Ексклюзиви
середа, 07 липня 2010 09:38

Польща не відмовиться від України - експерт

Польща не відмовиться від України - експерт

Переможець позачергових президентських виборів в Польщі Броніслав Коморовський "максимально відкритий" до співпраці з Україною, але розвиток відносин залежатиме більшою мірою від політики українського Президента Віктора Януковича. Таку думку висловив польський аналітик Гжегож Громадський.

Він відзначив, що з обранням Коморовського, припиняться конфлікти між главою держави і урядом, які були в останні роки президентство Леха Качиньського.

При цьому експерт звернув увагу, що в Україні з перемогою на лютневих виборах Януковича також одна політична команда отримала практично всю владу в державі, що теоретично створює підстави для ефективнішої співпраці. "Але це не означає, що відносини будуть кращими. Для мене ключовим питанням, якою буде офіційна польська реакція на те, що відбувається в Україні", - сказав він.

Громадський назвав "неприйнятними" для поляків і інших європейців факти затримання представників неурядових організацій, що мало місце з керівником фонду Конрада Аденауера Ніко Лaнге, а також вказівки українського МЗС працівникам посольств щодо неурядових організацій. "Здавалося, що в Україні до такого не дійде, а вже доходить", - відзначив він.

При цьому аналітик вважає, що Коморовському буде складно вести діалог з Януковичем, якщо такі події надалі матимуть місце в Україні, зазначивши, що аналогічну позицію займав би і його конкурент Ярослав Качиньський.

На думку експерта, Польща намагатиметься уникати безпосередньої критики українських властей у разі продовження такої політики, намагаючись винести ці питання на рівень всього Європейського Союзу.

В той же час Громадський переконаний, що польська влада ніколи не відмовиться від підтримки України навіть заради кращих відносин з Російською Федерацією, що є однією з головних цілей партії Коморовського. "Це, як мені здається, неможливо, оскільки Україна для Польщі завжди буде важлива. Це не коньюнктурна справа", - сказав він.

Нагадаємо, у другому турі президентських виборів в Польщі переміг спікер Сейму Коморовський, набравши 53,01%. Його суперник Ярослав Качиньський набрав 46,99%, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Польща не відмовиться від України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути