Ексклюзиви
неділя, 17 квітня 2016 10:00

Політолог розповів, чим страшні для України дострокові вибори

Політолог розповів, чим страшні для України дострокові вибори

Після дострокових парламентських виборів Верховна Рада буде більш політично дезорганізована. Це значно погіршить роботу парламенту та уряду.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Михайло Басараб.

"Якщо вибори відбудуться за нинішнім законом про вибори, у наступному парламенті буде значно більше фракцій і депутатських груп.

Зросте частка колишніх "регіоналів" і представників крупного капіталу. Для них минув критичний період, коли могли відбутися справжня люстрація і перетворення у правоохоронній системі. Виборці півдня і сходу не побачили системних перетворень і знову схильні голосувати за "господарників", продавати голоси. Квота "Опозиційного блоку" збільшиться. Сформується лінійка депутатських груп з числа бізнесменів-мажоритарників.

Окрім того, до парламенту потрапить фракція партії "Свобода". У Раду також зайде нова партія, лідером якої буде Міхеіл Саакашвілі. Хоч сам він не може стати депутатом, його політсила буде присутня у ВР. Ця фракція вестиме свою гру.

Зросте питома вага депутатів популістського спрямування за прикладом "Батьківщини" і Радикальної партії Ляшка", - каже Басараб.

Велика кількість політично полярних сил у Раді ускладнить формування коаліції. А відтак і уряду, вважає політолог.

"Сьогодні такі вибори можуть погіршити ситуацію. Ми отримаємо значно радикальніший і більш популістський парламент. Ймовірній коаліції, яка складатиметься з багатьох фракцій, складно буде сформувати дієздатний уряд. Кумуляція політичного протистояння і неспроможність коаліції та уряду трансформуються у системне протистояння парламенту з президентом.

Дочасні вибори до парламенту є сенс проводити лише за умови прийняття нового закону про вибори Верховної Ради за пропорційною системою з відкритими списками.

А загалом нинішня криза у парламенті та довкола уряду зумовлена неспроможністю президента запустити системну антикорупційну кампанію. Суспільство невдоволене цим. Війна і корупція залишаються найактуальнішими проблемами для людей. Опоненти Порошенка бажають задовольнити цей запит суспільства. Тим часом, президент аж надто довго займався питанням уряду Гройсмана", - резюмував Басараб.

Раніше губернатор Одеської області Міхеіл Саакашвілі заявив, що дострокові вибори в Україні неминучі.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, чим страшні для України дострокові вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути