вівторок, 09 серпня 2011 14:05

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Політолог: "Росія захистила Тимошенко, бо не хоче другого Лукашенка"

Політолог: "Росія захистила Тимошенко, бо не хоче другого Лукашенка"

Російське МЗС стало на захист Юлії Тимошенко, бо не хоче монополізації влади в Україні і боїться порушення укладених газових угод 2009 року, вважає кандидат політичних наук Олександр Палій.

"Будь-який монополізм в Україні не дуже влаштовує Росію. Їй більше підходить відсутність цілісної влади. Будь-яка опозиція для РФ - це корисно. Наприклад, Олександр Лукашенко. У нього немає опозиції і він повністю зав'язаний на Росії і фізично, і матеріально. Через те, що у нього тотальний монополізм у країні, його не можуть дотиснути до кінця", - зазначив політолог.

Крім того, на думку експерта, арешт Тимошенко розглядають як підкоп під газові домовленості.

"Росія боїться того, що через суд будуть скасовувати газові домовленості. Одна італійська фірма, яка є досить великим споживачем російського газу, вже виторгувала у "Газпрому" хорошу знижку. Приводом став дешевий скраплений газ. Ця знижка буде вимірюватись сотнями мільйонів доларів на рік. Після цього такий же процес почала німецька фірма. В України та ж ситуація. Бояться, якщо Тимошенко не була уповноважена підписувати угоди, то Стокгольмський суд може визнати, що вони були укладені неправильно. Тоді Росія залишиться без довгострокового контракту", - розповів Палій.

Політолог переконаний, що не слід думати про те, що у разі судового розгляду контрактів відносини між Україною і РФ можуть зіпсуватися.

"Переплачувати $5 млрд на рік при нашому бюджеті немає сенсу. Конфронтація з Росією буде завжди, коли вона цього захоче. Це питання бізнесу. Проте легітимний механізм скасування цих домовленостей є - через суд. Хоча це конфліктно і проблематично. Якби перед Януковичем стояло питання зіпсувати і так не ідеальні відносини з Росією, чи зекономити кошти, то він вибрав би гроші. Дружба за наші гроші - не цікава", - додав Палій.

Нагадаємо, МЗС РФ закликало Україну забезпечити неупереджений суд над екс-прем'єром Юлією Тимошенко, підтвердивши, що угоди по газу в 2009 році були підписані на основі необхідних вказівок президентів РФ і України.

Зараз ви читаєте новину «Політолог: "Росія захистила Тимошенко, бо не хоче другого Лукашенка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути