Ексклюзиви
середа, 14 лютого 2018 18:03

Політолог розповів, про що по телефону домовлялися Порошенко і Путін

Політолог розповів, про що по телефону домовлялися Порошенко і Путін
Петро Олещук: Американці усвідомлюють перспективи "Опозиційного блоку" для виборів на Донбасі. ФОТО: ipukr.com

Телефонна розмова Петра Порошенка і Володимира Путіна могла стосуватися питання введення миротворців на Донбас.

Про це розповів політолог Петро Олещук в коментарі Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль злив розмову Порошенка з Путіним

"Президенти могли обговорювати, яким чином це має здійснюватися, хто має робити які кроки. Не виключено, що на даному етапі ці перемовини вже не можуть здійснюватися виключно на рівні представників та посередників. Все це має бути винесено на більш високий рівень", - говорить він.

На думку політолога, увага спецпредставника до "Опозиційного блоку" може свідчити про його можливу участь у виборах на Донбасі.

"Я б звернув увагу на перелік людей, з якими в Києві зустрічався спецпредставник США Курт Волкер під час свого останнього візиту. Це був президент, міністр з питань окупованих територій, і, що найцікавіше, лідери фракцій "Опозиційного блоку". Зокрема, Сергій Льовочкін та Юрій Бойко. Це була офіційна зустріч із фотосесією. Виникає питання: який зв'язок між фракцією "Опозиційного блоку" і представником з врегулювання питання на Донбасі? Роблю припущення, що зараз обговорюються питання, пов'язані із реалізацію Мінських домовленостей. Причому саме на рівні політичної частини. Зокрема питання виборів на Донбасі. Якщо це голосування оголосять, то "Опозиційний блок" може взяти участь. Американці усвідомлюють перспективи даної політичної сили для виборів на Донбасі", - сказав Петро Олещук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, коли переглянуть Мінські домовленості

Під час запланованої на 16 лютого у Мюнхені зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" сторони мають обміняютися своїми позиціями.

"Давно ці зустрічі не проводилися, процес був заморожений. Ця зустріч буде стосуватися обговорення результатів усіх переговорів, які до недавно проводилися", - підсумував політолог.

12 лютого відбулася телефонна розмова між президентами України та Росії Петром Порошенком і Володимиром Путіним. Це підтвердили і в адміністрації українського президента. Як повідомило джерело видання "Дзеркало тижня", розмова була некороткою і відбулася за ініціативою української сторони. Приводом стала третя річниця других Мінських домовленостей.

"Порошенко висловив співчуття у зв'язку з катастрофою Ан-148 у Підмосков'ї. Він говорив про готовність взаємодіяти за лінією заводу-виробника для з'ясування причин. Також сторони обговорили виконання Мінських угод і ситуацію з обміном полоненими", - заявив 14 лютого прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Президент провів телефонну розмову для активізації звільнення українських заручників. Зокрема обміну полонених прикордонників та звільнення українських військових на окупованих територіях. Обговорили також порядок денний зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки", яка запланована на 16 лютого в Мюнхені. Телефонна розмова відбулася у координації з європейськими партнерами по Нормандському формату та американськими союзниками", - пояснили в адміністрації.

Попередня телефонна розмова лідерів країн "нормандської четвірки" відбулася 22 серпня 2017 року. Участь брали Петро Порошенко, Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Адміністрація президента України раніше не повідомляла про розмови Порошенка з Путіним, але вони періодично проводилися з жовтня 2014-го. У березні минулого року на Банковій підтвердили дві таких.

У січні цього року прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков сказав, що контакти між президентами України і РФ відбуваються.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, про що по телефону домовлялися Порошенко і Путін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути