Ексклюзиви
пʼятниця, 16 березня 2018 19:48

Політолог оцінив нові призначення Верховної Ради

Політолог оцінив нові призначення Верховної Ради
Верховна Рада проголосувала за три призначення: обмбудсмена, голів Нацбанку та Рахункової палати. Фото: УНІАН.

Парламентська коаліція своїми кадровими голосуваннями врятувала Верховну Раду від дострокових виборів. Про це Gazetа.ua розповів політолог Володимир Фесенко.

15 березня Верховна Рада проголосувала за призначення Якова Смолія на посаду голови Нацбанку України, Людмили Денісової – омбудсменом та Валерія Пацкана - головою Рахункової палати.

"Якби Верховна Рада не проголосувала, посилилась би нестабільність в парламенті. Почались би чутки про розвал коаліції, кризу і дочасні вибори. Принципових політичних наслідків від цих призначень не буде. Це стабілізує роботу державних органів. Затвердження нового голови Національного банку посилює можливість відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. З точки зору політичних й економічних інтересів це найбільш вагоме призначення".

Смолію легше з усіх потенційних претендентів розпочати роботу, вважає політолог.

"Крім того, Петро Порошенко шукав лояльну людину. Зі Смолієм було найменше ризиків з точки зору протиріч у роботі Нацбанку. Смолій на посаді виконуючого обов'язки голови НБУ не зміг втримати рівень інфляції. Однак у Мінфіні і парламенті кажуть, що з ним вони знаходять мову, на відміну від Гонтаревої".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "9 грамів свинцю припасли для кожного" - президент попередив агресора

"Призначення Денісової на посаду омбудсмена суто політичне. Треба було дати одне місце "Народному фронту". Коли з'явилась місце уповноваженого з прав людини вирішили претендувати на цю посаду у рамках пакетної квоти. Одна посада відходить президентській партії, інша - "Народному фронту".
Кандидатура Пацкана виникла останнім часом. Довгий період не було претендентів на посаду керівника Рахункової палати. Вибір був пов'язаний з тим, що Пацкан політично досвідчений і неконфліктний. До нього немає претензій навіть у позафракційних депутатів. Це обумовило велику кількість голосів за його кандидатуру.

Планували проголосувати за ці призначення ще на початку лютого. Якова Смолія президент вибрав в січні, а по Денисовій було відомо з літа минулого року. Валерій Пацкан — єдиний, хто з'явився у цьому списку нещодавно".

Рішення про призначення Смолія підтримали 247 народних депутатів, за Денісову віддали 280 голосів, за Пацкана — 309. Також, 15 березня Верховна Рада проголосувала за виключення Надії Савченко з комітету національної безпеки й оборони. Рішення підтримав 261 нардеп.

Зараз ви читаєте новину «Політолог оцінив нові призначення Верховної Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути