пʼятниця, 10 березня 2017 21:33

Політолог назвав альтернативу Мінським угодам

Політолог назвав альтернативу Мінським угодам
Фото: Сергій Старостенко

У відповідь на неспроможність мінського формату маємо доводити вину Росії, визнати офіційно окупацію Криму і частини Донбасу.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політолог Михайло Басараб.

"У нас немає консолідованої претензії до РФ. Тобто Україна позивається проти Росії до різних судів за різні епізоди, згідно з різними міжнародно-правовими актами.

Необхідно ухвалити закон про тимчасово окуповані території. Все, що відбулося в Криму і на Донбасі, повинно отримати адекватну назву — збройна агресія Російської Федерації проти України. А території Криму й ОРДЛО мають бути визнані тимчасово окупованими з відповідними правовими наслідками для них, держави-агресора й України. Держава-агресор має нести відповідальність за агресію та фактично за все, що відбувається на окупованих територіях", - говорить політолог.

Натомість влада твердить про безальтернативіність Мінських угод, каже Басараб.

"Петро Порошенко торпедує будь-яку критику Мінських домовленостей та ідею такого законопроекту. Поширюють відверту брехню, що тоді фактично відмовляємося від окупованих територій або всі тамтешні люди будуть змушені піти до лав збройних формувань ЛНР і ДНР. Насправді, якщо не визнаємо ОРДЛО окупованими, то остаточно погодимося на те, що в Україні внутрішній конфлікт і будемо нести повну відповідальність за наслідки руйнацій і гуманітарну катастрофу там".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінські угоди повернуть ЛНР і ДНР до України на чолі з їхніми ватажками - Басараб

"У новому законопроекті маємо прописати, що ті території належать Україні.

Ми від них не відмовляємося - тільки визнаємо факт тимчасової окупації. Зараз ми не можемо звільнити їх у силовий спосіб через різні обставини. А в результаті політичних компромісів - це означає отримати їх на російських умовах" – пояснює експерт.

Тим часом українське Міністерство з тимчасово окупованих територій ухвалило концепцію Державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України.

Вона ставить за мету досягти порозуміння через діалог у різних сферах взаємодії.

"Це – тихе повернення окупованих територій до складу України й ігнорування факту збройної агресії. Це те саме, що пропонує Мінськ. Тільки у вигляді підступного плану з гуманними намірами й шляхетними цілями. Жодного слова про напад Росії на Україну", - каже Басараб.

Повну версію інтерв'ю з Михайлом Басарабом читайте у номері журналу "Країна" від 9 березня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Політолог назвав альтернативу Мінським угодам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути