Ексклюзиви
четвер, 09 березня 2017 14:23

Мінські угоди повернуть ЛНР і ДНР до України на чолі з їхніми ватажками - Басараб

Мінські угоди повернуть ЛНР і ДНР до України на чолі з їхніми ватажками - Басараб
Фото: Сергій Старостенко

Мінські домовленості необов'язкові до виконання й суперечать інтересам України.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політолог Михайло Басараб.

"Домовленості, ухвалені резолюцією Ради безпеки ООН, мають рекомендаційний характер. Перший документ підписали Леонід Кучма, представниця ОБСЄ Хайді Тельявіні, посол Росії Михайло Зурабов та представники ДНР і ЛНР. Далі керівники чотирьох держав підписали декларацію, яка схвалює цей комплекс заходів. Тобто під Мінським алгоритмом підписів Путіна, Порошенка, Оланда чи Меркель немає" - говорить політолог.

Домовленості написані так, ніби стосуються внутрішнього конфлікту в Україні, каже Басараб.

"Немає жодного слова про російську агресію. Якщо їх виконати, буде катастрофа. Отримаємо в офіційному статусі в складі України ДНР і ЛНР з особливими правами та преференціями. Йдеться про народну міліцію, власних суддів та прокурорів, мовну політику та право на особливі взаємини з урядом України й на особливу транскордонну співпрацю з Росією.

Мінські угоди передбачають реінтеграцію ЛНР і ДНР до складу України на чолі з їхніми ватажками. Ті зможуть балотуватись до органів місцевого самоврядування, бо їм оголосять амністію. Обов'язково треба буде провести дообрання депутатів-мажоритарників з тих регіонів до Верховної Ради", - пояснює експерт.

Адміністрація президента маніпулює тим, що відміна Мінських угод призведе до скасування санкцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клімкін розповів про логіку Мінських домовленостей

"У рішеннях Європейського Союзу про продовження санкції проти РФ щопівроку є прив'язка до Мінських домовленостей і згадка про те, що санкції продовжують через невиконання їх Росією. Це справді так. Але найболючіші - санкції Сполучених Штатів. У них немає жодної згадки про Мінські домовленості. Вони стосуються не лише американських суб'єктів господарювання, а й закордонних, які мають бізнесові господарські відносини на території США. Тобто якщо Європейський Союз скасує санкції, і європейські компанії відновлять повномасштабну співпрацю, автоматично підпадуть під дію американських санкцій", - зауважив він.

Повну версію інтерв'ю з Михайлом Басарабом читайте у новому номері журналу "Країна" від 9 березня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Мінські угоди повернуть ЛНР і ДНР до України на чолі з їхніми ватажками - Басараб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути