четвер, 04 жовтня 2012 19:51

Політолог: Головне для "Батьківщини" та "УДАРу" - не почати інформаційну боротьбу

Політолог: Головне для "Батьківщини" та "УДАРу" - не почати інформаційну боротьбу
Володимир Фесенко переконаний, що зараз головне опозиціонерам працювати на спільний результат. Фото: obozrevatel.com

Стало відомо, що керівництво партії "УДАР" і лідери Об'єднаної опозиції домовилися про підтримку єдиних кандидатів у мажоритарних округах. За словами Валентина Наливайченка, спірних округів, де кандидати від партії "УДАР" і Об'єднаної опозиції претендують на перемогу, залишилося близько 40.

Політолог Володимир Фесенко переконаний, що зараз головне опозиціонерам не реагувати на партійні рейтинги, а працювати на спільний результат.

Чому тільки зараз "УДАР" і Об'єднана опозиція змогли домовитися?

- Як свідчить історія української політики — домовитися завжди не просто. І краще домовитися трохи пізніше, але все ж це зробити. Думаю, що зараз підштовхнула до цих домовленостей ситуація, яка склалася на багатьох округах, де не всі кандидати і від "Батьківщини", і від "УДАРу"є конкурентноздатними. Але головний спільний інтерес полягає в тому, що є розуміння, що мажоритарні округи є слабким місцем позиції. З різних причин. І з об'єктивних, коли бізнес не хоче ризикувати, не хоче іти на вибори по мажоритарці під прапором опозиції, а для того, щоби виграти вибори, потрібні гроші. Десь є і суб'єктивна причина, партійні інтереси. Так були ілюзії, що "виставимо свого кандидата і одне це дасть йому перемогу". Не завжди ці ілюзії справдилися.

В решті-решт, очевидно, що саме по мажоритарці опозиція може програти вибори. Але у неї є шанс все ж за рахунок таких домовленостей залишити конкурентноздатних кандидатів і збільшити своє представництво саме по мажоритарних округах. Саме це їх спонукало.

Але ж половина кампанії вже минула, гроші витрачено. Чи не викличе це більше суперечок?

- Якраз те, що пройшла половина виборчої кампанії дозволяє зараз оцінити ситуацію і вирішити, що робити далі. Або і далі витрачати гроші без надії виграти вибори, або навпаки — за рахунок взаємної конкуренції дати шанс опоненту. Бо інакше виграє третій кандидат — або від правлячої партії, або самовисуванець. Краще тут все таки домовитися і реалізувати суспільний інтерес. Хоча я не виключаю, що в деяких округах можуть бути проблеми суто суб'єктивного характеру - не всі захочуть зніматися. Це питання юридичне. Якщо кандидата висувала партія, то тут треба продумати юридичний і політичних механізм, як реалізувати нинішні домовленості.

Чи допоможе в результаті цим силам узгодження кандидатів?

- Наскільки це допоможе — треба оцінити ситуацію. Думаю, що ефект буде. Головне, що треба розуміти, — це те, що у цьому випадку ідеться не просто про визначення хто сильний, а хто слабкий. Головне те, що це має спрацювати на стосунки у майбутньому. Такі домовленості працюють на співпрацю у майбутньому у Верховній Раді і збільшують спільний результат опозиції. Зараз головне опозиціонерам не реагувати на партійні рейтинги, а працювати на спільний результат опозиції і за партійними списками, і по мажоритарних округах. Наскільки це буде реалізовано — це вже засвідчать результати виборів.

Також треба пам'ятати, що не варто повторювати помилок минулого. І Об'єднаній опозиції і партії Кличка треба пам'ятати, що взаємна війна, яка була між Ющенком і Тимошенко, — призведе до поразки. А об'єднання, навпаки, може дати кращий результат.

Чи "перетікатиме" весь електорат кандидата від опозиції до кандидата від "УДАРу", і навпаки?

- Відбувається певний перерозподіл симпатій. Очевидно, коли створювалася Об'єднана опозиція, були у декого ілюзії, що вони стануть монополістами в опозиційному таборі. Цього не трапилося. І зараз ситуація виглядає таким чином, що є дві потужні опозиційні сили — Об'єднана опозиція і "УДАР". Вони, мені здається, десь приблизно однакові. І це треба приймати як даність. Головне, щоби не не починали інформаційну політичну боротьбу, а такі спокуси певно є у деяких представників об'єднаної опозиції. Це може зруйнувати нинішні партнерські стосунки, принаймні, домовленості по таким стосункам. Крім того, якщо це станеться — виграє влада. Це дасть владі шанс в перспективі навіть претендувати на конституційну більшість. Зараз таких шансів немає, але якщо опозиція воюватиме між собою, то це буде подарунок для влади і вона тільки підштовхують до такої війни. І це також серйозний сигнал для опозиції — як краще діяти: домовлятися між собою, чи воювати.

А Об'єднана опозиція з "УДАРом" зможе створити більшість?

- Треба бути реалістами. Враховуючи складну ситуацію по мажоритарці, думати, що буде обов'язково парламентська більшість, підстав не має. Вона може з'явитися, якщо буде хороший результат по мажоритарці.

Опозиції треба дбати про результат мінімум. Треба, щоб був блокуючий пакет, при чому більше 150 мандатів, бо цього замало, адже можуть бути і тушки. Тому треба намагатися, щоб було більше депутатів по партійними списками і мажоритарці. А далі, ближче до фінішу кампанії, буде зрозуміло, які є шанси. На мій погляд, шанси на формування більшості можуть бути кращими по мажоритарці, ніж зараз, зокрема і за рахунок визначення спільних кандидатів.

Також опозиції необхідно буде домовлятися з деякими кандидатами самовисуванцями, щоб вони могли підтримати опозицію хоча б опосередковано, ситуативно, не прямо. Хоча б, щоби частина депутатів-самовисуванців не перейшла на бік більшості.

З якими ще силами опозиція може співпрацювати?

- Хто знає, хто пройде до ВР. Нещодавно пролунала інформація, що Королевська пропонує опозиції співпрацю. До неї, звичайно, в опозиціонерів ставлення підозріле. Але якщо вона проходить до ВР і якщо такі пропозиції будуть і після 28 жовтня, то я думаю, що треба починати переговори. Якби до них не ставилися, кожний депутатський мандат, кожний потенційний союзник потрібен.

Зараз ви читаєте новину «Політолог: Головне для "Батьківщини" та "УДАРу" - не почати інформаційну боротьбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути