субота, 01 грудня 2012 08:30

Політолог бачить у законі про референдум загрозу для демократії

Політолог бачить у законі про референдум загрозу для демократії
Фото: obozrevatel.com

Через ухвалений закон,  референдум може виконувати антидемократичну функцію.

Про це в ефірі Першого національного каналу сказав політолог Вадим Карасьов.

Він наголосив, що референдуми як інструмент демократії необхідні. Однак підписаний закон про референдум може призвести до зворотного результати.
"Проблема в тому, що все ж основний елемент демократії – це представницька влада, тобто парламент, національні збори. Там робляться закони. Це основна форма законодавчої влади. І якщо будь-який референдум хоче обійти парламент, або приймати закони на референдумі, замість парламенту, то тоді референдум виконує вже не демократичну функцію, а антидемократичну. Бо він нищить Верховну Раду, представницьку владу", - наголосив експерт.

Карасьов наголосив, звертаючись до зали: "Скажіть мені, виборці, навіщо вибирали парламент? Для того, щоби він не працював, щоби там закони не приймалися, або приймалися такі, які є не в інтересах влади і влада буде ініціювати референдуми і в пику Верховної Ради приймати свої закони? Навіщо такі референдуми?".

Він також зауважив, що проблема полягає у тому, що не може народ ініціювати будь-який референдум.

"По-перше, організаційно це дуже важко зробити. Та і народ не може бути експертом. Народ не може точно сказати, що краще для України – Митний союз чи Європейський Союз. Такі референдуми проводяться тоді, коли правлячий клас, депутати не говорять дурниць, а  говорять серйозні, концептуальні, конкретні речі, і коли є консенсус в елітах, що країні потрібно бути, наприклад, в Європі. Тоді вже можна і народ долучати і проводити референдум. Якщо еліта домовиться, що це має бути Митний союз – теж можна проводити референдум. Але спочатку правлячий клас має визначитися. Для того ж їх і вибирають", - підкреслив політолог.

Зараз ви читаєте новину «Політолог бачить у законі про референдум загрозу для демократії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути