субота, 01 грудня 2012 00:31

Міністр запевнив: референдум придумали не для того, аби зробити Януковича вічним президентом

Міністр запевнив: референдум придумали не для того, аби зробити Януковича вічним президентом
Олександр Лавринович. Фото: ura-inform.com

Закон про рефрендум аж ніяк не додає чинній владі та президенту більше прав. Він додає права само громадянам України.

Таку думку в ефірі Першого національного каналу висловив міністр юстиції Олександр Лавринович.

"Для мене дуже дивно чути, що закон прийнятий для того, щоб назавжди був президентом Віктор Янукович, - зазначив він. - Президент має право тільки проголосити, якщо є народна ініціатива, або зобов'язання призначити, якщо вносяться зміни парламентом. У нього більших можливостей щодо ініціювання референдуму немає".

"Я не розумію, чому так боятися права громадян безпосередньо голосувати. І якщо будуть наступні вибори, будуть різні кандидати, і їх ніхто не буде призначати на посаду президента", - запевнив міністр.

Крім того, він наголосив, що всі заяви опозиціонерів про те, що таким чином влада хоче змінити Конституцію України, аби президента обирав не народ, а парламент, не відповідають дійсності. "Ви суперечите самі собі,- звернувся він до представників опозиції. - Говорите, що у Партії регіонів немає більшості і тому вона хоче обирати президента в парламенті. Це ж що за суїцид для Партії регіонів виходить?".

На думку Лавриновича, закон про рефрендум нікому з представників влади додаткових прав не надавав.

"Він створив норми для громадян України ініціювати винесення питань на референдум. Зрозуміло, що паралельне створення законів не виглядає реальністю: не будуть кожен день громадяни створювати ініціативні групи і збирати по три мільйони підписів. Це можуть бути тільки надзвичайно важливі питання для всіх, для всієї України. Це не механізм паралельного створення законів, оскільки ніхто з влади не зможе обходити парламент у створенні законів. Президент не має права виносити закони на референдум. Думаю, що ми зробили серйозний крок для того, щоб основи демократії були захищені", - переконаний він.

Зараз ви читаєте новину «Міністр запевнив: референдум придумали не для того, аби зробити Януковича вічним президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути