понеділок, 10 грудня 2012 20:30

Політолог: "Як прем'єр, який гасить полум'я, Азаров — краща кандидатура"

Політолог: "Як прем'єр, який гасить полум'я, Азаров — краща кандидатура"
Андрій Золотарьов Фото: 4vlada.com

Модель управління державою Миколи Азарова можна змінити на модель Сергія Арбузова, але не навпаки. Таку думку висловив політолог Андрій Золотарьов, коментуючи висунення президентом Віктором Януковичем на посаду прем'єр-міністра Миколи Азарова.

Він наголосив, що президент в останній момент уже обирав між двома кандидатурами — Азаровим і головою Нацбанку Сергієм Арбузовим.

"Щодо Арбузова, то Янукович зіштовхнувся з опором у лавах Партії регіонів і це стало одним із головних чинників, щоби на певний час ця кандидатура відійшла. Водночас Азаров як хрещений батько такого утворення як українська економіка, як ніхто інший знає, що робити, щоби заткнути нову бюджетну діру. І в цьому йому конкурентів немає. Правда при цьому не можна жодного слова казати про розвиток і якийсь рух вперед, але як прем'єр, який гасить полум'я, Азаров — краща кандидатура", - підкреслив експерт.

Золотарьов додав: "Варіант з Арбузовим відкладений, бо його у штики сприйняли як вітчизняні олігархи, так і закордонні центри впливу, які актуальні для Януковича. А інших варіантів у президента, за великим рахунком, і немає".

Політолог наголосив, що Азаров і Арбузов є, перш за все, відтворенням певних моделей розвитку.

"Азаров — це продовження покращення при намаганні втримати баланс між інтересами фінансово-бізнесових груп. А Арбузов — це певна модель держави-корпорації, тобто розмивання класу олігархів і перетворення держави у колективного олігарха. Перша, Азаровська, модель — це симбіоз такого пізнього совка 90-х. А друга модель Арбузова — зовнішньо схожа на російську модель, до якої, думаю, є певна заздрість у Віктора Федоровича, але насправді вона більше нагадує режими Північної Африки та Близького Сходу, які валяться", - підкреслив він.

Золотарьов також додав, що і в Азарова, і в Арбузова є свої двійники у владі.

"І в Арбузова і в Азарова є дублери — це Тігіпко та Колобов. Перший здатен трошки цивілізувати обличчя уряду, а другий, схоже, ще не дозрів, аби сісти на лаву запасних. Інші кандидатури навряд чи можна розглядати. Хорошковський — це не серйозно, та і він сам є людиною, у якої відчутна манія президентства, а не прем'єрства, тому він на "електричний стілець" голови уряду зараз не піде. Порошенко? Хто йому дасть цю висоту як чужій людині? Клюєв — можливо, та навряд чи, бо Андрій Петрович є людиною амбіційною і дієвою і він може набрати політичну масу, з якою навіть такий важковик як Януковчи може не впоратися", - зазначив він.

Експерт наголосив: "Тому і залишається Азаров на папері та Арбузов в голові. Янукович, власне кажучи, робив вибір не між двома людьми, а між двома концепціями розвитку країни. І він вибирає для себе варіант, який йому більш вигідний у розрізі виборів 2015 року. При цьому "модель Азаров" завжди можна змінити на "модель Арбузов", але не навпаки".

Зараз ви читаєте новину «Політолог: "Як прем'єр, який гасить полум'я, Азаров — краща кандидатура"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути